Novosti

Politika

Laži ministra Hasanbegovića

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svojem priopćenju laže i obmanjuje javnost. Materijali koje su objavile ‘Novosti’ nedvojbeno su autentični i dostupni su na uvid cjelokupnoj hrvatskoj javnosti u čitaonici periodike Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u što su se novinari brojnih redakcija već osobno uvjerili

Gev4fxae6tveaehpmwrruzfdg6q

Fotografije i tekstovi ministra kulture Zlatka Hasanbegovića što su ih objavile ‘Novosti’ preuzeti su iz fašističkog glasila ‘Nezavisna Država Hrvatska’ za koje je Hasanbegović pisao 1996. godine. Ti materijali nedvojbeno su autentični i dostupni su na uvid cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, pa tako i svim novinarima svih medija, svim zastupnicima svih političkih stranaka, svim članovima Vlade RH i samom premijeru Tihomiru Oreškoviću, u čitaonici periodike Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Dok ovo pišemo kolege iz brojnih redakcija upravo javljaju u svojim medijima da su se i osobno uvjerili u autentičnost materijala objavljenih u ‘Novostima’. ‘Novosti’ su u tom arhivu Nacionalne sveučilišne knjižnice naprosto snimile stranice mjesečnika ‘Nezavisna Država Hrvatska’ na kojima se nalaze Hasanbegovićeve fotografije u društvu tadašnjih prvaka hrvatske filofašističke desnice poput Srećka Pšeničnika, Mladena Schwartza i Velimira Bujaneca, snimile su impresum tog fašističkog lista u kojem stoji Hasanbegovićevo ime, snimile su proustaške tekstove koje je pisao, uključujući i onaj uz koji stoji njegova fotografija kao autora i tadašnjeg studenta Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon objave tih materijala i teksta o tome u ‘Novostima’ lagao je i obmanjivao javnost u svojim izjavama i svojem priopćenju u kojem je naveo da je ‘ovo još jedna u nizu podvala i provokacija’. Hasanbegović laže kada tvrdi da je na objavljenoj fotografiji ‘i laiku vidljiva naknadna intervencija’ i laže kada tvrdi da su ‘te bijele točke na kapama naknadno nacrtane’. ‘Novosti’ su i tu fotografiju, kao i sve ostale, prenijele bez ikakve intervencije u izvornom obliku u kojem je 1996. objavljena u ‘Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’. Dakle, intervenirati u fotografiju moglo se samo prije njene objave 1996. godine u notornom fašističkom mjesečniku ‘Nezavisna Država Hrvatska’, ali tada je Hasanbegović bio u njegovom impresumu i za njega pisao tekstove u kojima je, između ostalog, ustaše veličao kao heroje i mučenike. Nadalje, Hasanbegović je izjavio medijima da je s tadašnjim notornim fašistom Velimirom Bujanecom bio samo poznanik i da nikada nisu djelovali zajedno, ali u ‘Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’ objavljene su tri njegove fotografije, svaki put u društvu s Bujanecom, u različitim prigodama, dok se, također u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, nalazi i njegova četvrta fotografiju s Bujanecom, objavljena u ‘Hrvatskom vjesniku’, još jednom fašističkom glasilu koje je u Hrvatskoj izlazilo 1990-ih.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, iako je ustvrdio da je u fotografiju na kojoj ga vidimo s ustaškom kapom intervenirano, istovremeno tvrdi da je to kapa HOS-a, čime samo potvrđuje da je to ustaška kapa. HOS-ovci su, kao što je općepoznato, službeno nosili beretke, a u posebnim prigodama upravo ovakve ustaške kape, kakve vidimo i na fotografiji s Hasanbegovićem, na kojoj, da i to napomenemo, jedan od mladića u njegovom društvu diže desnu ruku na fašistički pozdrav. Pukovnika HOS-a Marka Skeju, koji je sada stao u Hasanbegovićevu obranu tvrdnjom da je to HOS-ova kapa, svi zainteresirani čitatelji, novinari, saborski zastupnici, ministri i sam premijer, mogu vidjeti na videu objavljenom na YouTubeu kako se 1995. prilikom proslave 10. travnja, dana osnutka fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, vozi u klasičnom crnom mercedesu poput ustaškog časnika, dok za njim splitskim ulicama, pjevajući ustaške koračnice, maršira naoružana postrojba njegovih crnokošuljaša s HOS-ovim ustaškim kapama. Osobito su dojmljivi trenuci u kojima vođa kolone triput uzvikuje: ‘Za dom!’ a postrojba triput uglas uzvraća: ‘Spremni!’ Vođa kolone zatim triput pita: ‘Za koga?’ a postrojba triput uzvraća: ‘Za poglavnika!’ Vođa nastavlja: ‘Što smo mi?’ Postrojba viče: ‘Ustaše!’ Vođa: ‘Što smo mi?’ Postrojba: ‘Ustaše!’ Vođa: ‘Što smo mi?’ Postrojba: ‘Ustaše!’

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije, dakle, samo snimljen s ustaškom kapom notornih ustaša, nije samo snimljen u različitim prigodama s notornim fašistima, uključujući i samog Pavelićevog zeta Srećka Pšeničnika, poglavnikovog nasljednika na čelu njegove fašističke organizacije Hrvatski oslobodilački pokret, koja je izdavala mjesečnik ‘Nezavisna Država Hrvatska’. Hasanbegović je, što smo nedvojbeno pokazali, aktivno surađivao u tom fašističkom listu koji je 1990-ih godina promovirao fašizam i ustaštvo i svojim je tekstovima širenju te zločinačke ideologije najsrčanije doprinosio.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više