>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

LED rasveta u Erdutu

Opština Erdut dobila je modernu LED javnu rasvetu koja će omogućiti uštedu električne energije i unaprediti kvalitet života stanovnika. U sva četiri naselja erdutske opštine, stara rasvetna tela zamenilo je 1350 novih, energetski efikasnih lampi. U modernizaciju javne rasvete koja je koštala 3,6 miliona kuna, Opština Erdut nije morala uložiti vlastita sredstva jer se radi o ESCO modelu finansiranja koji je realizovan u saradnji sa firmama ‘Elos’ iz Splita i ‘Parangal’ iz Osijeka.

- Zadovoljni smo jer smo uspeli realizovati projekat modernizacije javne rasvete bez ikakvog učešća, a građani su dobili kvalitetnije, bolje i zdravije svetlo. Firma Elos je finansirala čitav projekat, a mi ćemo kroz uštede u potrošnji električne energije ta sredstva namiriti. Reč je o visokokvalitetnoj opremi u skladu sa EU normama, koja će se vrlo brzo isplatiti. Smatram da smo napravili dobar posao, naročito u ovo vreme kada su svi naši budžeti tanki i kada nam je novac potreban za sufinansiranje nekih drugih projekata - kaže načelnik Jugoslav Vesić koji ovakav model preporučuje i i drugim jedinicama lokalne samouprave.

- Projekat se pokazao jako isplativim, sa uštedama od oko 75 odsto što će već sledećeg meseca biti vidljivo i na računima - kaže Zoran Samardžić, direktor Elosa, dodajući da je reč o uštedi u potrošnji i održavanju od oko pola miliona kuna na godišnjem nivou. Povrat uloženih sredstava očekuju za osam godina, a za ugrađenu opremu, kako ističu, garantuju i duže od tog perioda.

1/1