>

novosti logo

Društvo Društvo

Leksikon tranzicije: Influenceri

Na primjeru influencera svjedočimo korporativno-tržišnoj proizvodnji osobnosti, svojevrsnim vrhuncima praksi menadžeriranja i komodifikacije sebstva. Influenceri svoje vlastito ‘ja’ doživljavaju i promoviraju kao proizvod – brend, logo, marku

INFLUENCERI; (pseudo)javne osobe s dozom društvene prepoznatljivosti i utjecaja po pitanju kreiranja i promoviranja odgovarajućih trendova, životnih stilova, vrijednosti i mišljenja – ali s komercijalnim kapacitetima poslovno-prodajne utrživosti – koje kod svojih pratitelja (followera) polučuju osjećaje bliskosti, povezanosti, poštovanja i vjerodostojnosti.

Influencer je koncipiran logikom funkcioniranja novih medija, blogova i društvenih mreža te je atraktivna meta za korporativno-tržišne subjekte. To su agencije koje oblikuju platforme s plaćenim influencerima, ljudima odabranim preko kriterija neke specifičnosti, plijenjenja pozornosti i/li životno-stilskih manira. Pri svemu tome od ključne važnosti nije broj sljedbenika – osoba koje redovito prate influencera preko društvenih mreža – niti broj lajkova, već ‘ono nešto što kod nje/ga privlači, njena/njegova aureola’, jaka karizmatičnost koja može biti komercijalno i reklamno kodirana. Agencije nude platforme s influencerima sponzorima – mahom marketinškim kompanijama spremnim financirati takav proizvod koji će im donijeti profit prodajom proizvoda i usluga – a influenceri su tu da brendu podare ‘nešto više’, da ga iskomuniciraju na način pred kojim će kupci ostati nemoćni.

Sva područja ljudskog života podložna su djelovanju influencera, od onih koja su već dugo vremena riznica komercijalnih poslovanja – moda, ljepota, zabava, sport, dizajnerska uređenja interijera, putovanja i ekskluzivne večere – pa do suptilnijih pribježišta intimnosti, poput majčinstva, roditeljstva, spolnosti ili zdravlja. Influenceri su nulta točka ultimativnog susreta, suptilna komunikacijska premosnica prepoznavanja i poistovjećivanja krajnjeg korisnika s onim što dotična tvrtka prodaje. Srodni su tzv. nativnom oglašavanju u kojemu se reklamni proizvod ili usluga ‘prirodno’ stapa s širim kontekstom, vrijednosno oblikovanim i iskonstruiranim u vidu iskustva, emocije, strasti ili ambicije.

Svemu doprinosi i strateški promišljena poslovna procjena da se krajnji korisnici učinkovitije poistovjećuju s influencerom koji je tek ‘jedan od nas’, a ne neka nedostižna, ‘savršena’ manekenska figura. Na primjeru influencera svjedočimo korporativno-tržišnoj proizvodnji osobnosti, svojevrsnim vrhuncima praksi menadžeriranja i komodifikacije sebstva. Influenceri svoje vlastito ‘ja’ doživljavaju i promoviraju kao proizvod – brend, logo, marku. Sebe tretiraju kao puki oglašivački medij u službi krajnjeg cilja, a to je zarada, profit. Jedan su od primjera dosad najintenzivnijeg utjelovljenja kapitalizma, stoga su i ‘mokri san’ tranzicije.

1/1