Novosti

Društvo

Leksikon tranzicije: Nevladine organizacije

Na prostoru Hrvatske moguće je detektirati djelovanje barem tri velike njemačke nevladine fondacije koje su financirane i pod kontrolom su triju stranaka te stoga sponzoriraju društveno-političke aktivnosti udruga različitih ideoloških profila

W6yjut5nnrciqukgpry8xurqu29

Kip Rose Luxemburg u Berlinu (foto Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB /DPA/PIXSELL)

NEVLADINE ORGANIZACIJE; riječ je institucijama koje nisu pod neposrednom ingerencijom države i vlade (ali su financijski podržane iz raznih državnih fondova), neprofitnog su i nerijetko volonterskog karaktera, a financirane su i novcem privatnih bogatih donatora, filantropa ili građana te su posvećene aktivnostima na uspostavi, provedbi i promociji načela demokratskog društva, to jest opsežnog paketa ljudsko-pravaških i civilno-društvenih vrijednosti s inicijativama u poljima edukacije, građanske kulture, ekologije, aktivizma, umjetnosti, itd. Nevladine organizacije postale su posebno prepoznatljiv socijalni akter u razdoblju neoliberalne globalizacije i tzv. tranzicije.

Nakon pada Berlinskog zida bile su nezaobilazan faktor u širenju zapadnjačke ideje demokracije na prostorima nekadašnjih socijalističkih država, (jugo)istočne i srednje Europe te bivšeg Sovjetskog Saveza. Najčešće ideološki obilježene liberalno-demokratskim vrijednostima, nevladine udruge često su prozivane s desnog društveno-političkog spektra kao navodni dio obavještajnih, špijunskih službi stranih zemalja te napadane zbog financiranja kritički nastrojenih neovisnih medija i aktivističkih inicijativa (kod nas – posebno za vrijeme autokratskog režima predsjednika Tuđmana, ali i šire u regiji, a recentno najagresivnije u Mađarskoj – na taj je način prokazivan George Soros koji je preko svojih fondacija sponzorirao takve institucije i pojedince). Kritizira ih se i s pozicija ljevice, kao agitatore i promotore u širenju matrice kapitalističkog sistema.

S vremenom će se organizacijski princip nevladinih udruga proširiti i o njemu više ne možemo isključivo govoriti u terminima i okvirima liberalno-demokratskih i civilno-građanskih modela jer svjedočimo trendu preuzimanja metoda i taktika djelovanja svojstvenih nevladinim organizacijama od strane konzervativno-kršćanskih, desničarski orijentiranih skupina i institucija. Na prostoru Hrvatske – ali i bivše Jugoslavije koji bitnim dijelom tradicionalno pripada njemačkoj zoni ekonomskih i političkih interesa – moguće je detektirati djelovanje barem tri velike njemačke nevladine fondacije koje su financirane i pod kontrolom su triju stranaka te stoga sponzoriraju društveno-političke aktivnosti udruga različitih ideoloških profila. Pored fondacije Heinrich Böll koja je pod okriljem njemačkih Zelenih i pretežito pokriva liberalno-srednjostrujašku društvenu sferu, tu su još konzervativna, umjereno desna, fondacija Kršćansko-demokratske unije (CDU) Konrad Adenauer te na političkoj ljevici fondacija Rosa Luxemburg njemačke stranke Ljevica (Die Linke).

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više