Novosti

Politika

Letak metak

U Belom Manastiru se pojavio sramotan letak koji na najprimitivniji način poziva na segregaciju Srba, promoviše govor mržnje i vređa zdrav razum svih koji ga još imaju

U senci prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju, što je ujedinilo opoziciju, ustaše i partizane, Hrvate i Srbe itd., u Belom Manastiru se istodobno pojavio sramotan letak koji na najprimitivniji način poziva na segregaciju Srba, promoviše govor mržnje i vređa zdrav razum svih koji ga još imaju.

Pod naslovom 'Suživot sa Srbima – što i kako', autori letka na dve strane A4 formata, koji su se potpisali kao 'prognani Hrvati' (otkuda?), izneli su svojevrsni vodič u jedanaest tačaka kako se postaviti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine jer je, prema njihovom mišljenju, 'ugrožen biološki opstanak hrvatskog naroda'.

Bez ambicija da autorima ovog pamfleta dajemo veliku reklamu, spomenućemo samo najvažnije. Suživot, prema mišljenju autora letka, moguć je samo na način da se Srbima ne prodaje imovina, da ih se ne zapošljava, da im se bojkotuju prodavnice, da se izbegava druženje sa njima, u što treba uključiti i decu itd. Autori letka u zaključku konstatuju da Srbi nisu kao svi drugi ljudi i predlažu da bi i za Hrvate i za Srbe bilo najbolje da ovi drugi odu tamo odakle su došli oni ili njihovi preci – u Srbiju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, autori letka skreću pažnju da se tekst pročita i zapamti sadržaj, a da se odmah ima zaboraviti od koga je dobiven. Također se preporučuje da se letak dostavi i drugima na čitanje, umnoži i deli dalje. Rečenicom 'neka se širi kao usmena predaja' autori zaključuju ovaj suludi tekst.

Na koliko je adresa letak prosleđen, nije poznato, ali je poznato da je poslan na najmanje jednu, doduše onu na koju nije trebao biti. Tako smo ljubaznošću primaoca koji nam je dostavio letak u prilici da skrenemo pažnju da među nama, nažalost, još uvek ima pojedinaca i grupa koji zaslepljeni patološkom mržnjom svako malo oživljavaju duhove prošlosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više