>

novosti logo

Kronika Kronika

Likovna izložba u Privredniku

Makedonsko-hrvatska udruga za promicanje kulturnih vrijednosti i veza Spectrum i Centar kulture na Peščenici – Knap organizirali su u Privrednikovom domu u Zagrebu izložbu radova polaznika Likovnog kluba

Makedonsko-hrvatska udruga za promicanje kulturnih vrijednosti i veza Spectrum i Centar kulture na Peščenici – Knap organizirali su u Privrednikovom domu u Zagrebu izložbu radova polaznika Likovnog kluba.

Na otvorenju izložbe u večernjim satima 15. aprila većem broju prisutnih svih uzrasta obratili su se Slavica Koretić, predsjednica Spectruma, Nikola Lunić, predsjednik SPD-a Privrednika, akademski slikar Frane Radak koji vodi Likovni klub namijenjen polaznicima treće životne dobi, kao i direktor Centra kulture Tomislav Štriga. Izložba, koju čini 50-ak pejsaža, portreta i mrtva priroda, rađenih temperama i olovkom, otvorena je do kraja aprila.

Slavica Koretić za ‘Novosti’ je objasnila kako je došlo do ove multikulturne izložbe.

- Dolazila sam na Privrednikove događaje i vidjela sam da jako dobro rade i da imaju jako puno mladih, što je slučaj i s udrugom Spectrum čiji su članovi studenti kroatistike i katedre makedonskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Govoreći o udruženju koje djeluje deset godina i okuplja 35 do 40 mladih ljudi, naglasila je da svojim projektima recipročno promoviraju hrvatsku i makedonsku kulturu.

- Svake godine krajem studenog u Zagrebu imamo veliki projekt makedonske kulture koji traje tri ili četiri dana, a isto tako krajem svibnja ili početkom lipnja, zavisno od školskih praznika, u Skopju organiziramo Dane hrvatske kulture sa sličnim trajanjem. Usko smo vezani s hrvatskom dijasporom u Makedoniji, naročito onom koja obitava na području Skopja, a isto tako i s tamošnjim univerzitetom i filološkim fakultetom.

1/1