>

novosti logo

Kronika Kronika

Likovni jun u Petrinji, Topuskom i Perni

Petrinjski Pododbor Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ poziva slikare amatere i akademske slikare na 17. Likovne susrete na Baniji, koji će se održati od 26. do 28. juna

Petrinjski Pododbor Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ od 26. do 28. juna planira organizirati 17. po redu Likovne susrete na Baniji. Ove godine manifestacija će se održati u povodu 20. godišnjice rada petrinjskog Pododbora, a na njoj se iz godine u godinu redovno okupljaju slikari amateri i akademski slikari iz četiri države.

- Dosad su ovi Susreti trajali dva no ove godine planiramo ih u trajanju od tri dana, što bolje odgovara slikarima koji dolaze iz udaljenijih krajeva. Dosad se na njima redovno okupljalo oko 25 slikara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Ove godine, prvog dana slikali bi na petrinjskom području, drugog u Topuskom, a trećeg u Perni. Sve tri lokacije omogućuju da susreti budu interesantni, a motivi za slikanje budu novi i izazovni - kaže Mara Vilus, predsjednica petrinjskog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’.

Vilus poziva sve one koji slikaju da joj se jave na telefon: 098-959-3685 kako bi sudjelovali i družili se na ovogodišnjim Likovnim susretima. Sudionicima je sve organizirano, od potrebnog materijala do noćenja, dok je prijevoz sufinanciran.

Od sredine maja krenule su probe izvorne ženske pjevačke grupe ‘Prosvjetinog’ Pododbora Petrinja. Članice ove skupine su neumorne jer pred njima je Festival ojkače u Petrinji, koji planiraju organizirati u oktobru. Kao i svake godine pripremaju se i za nastup na šestom Banijskom prelu u Ugrinovcima kraj Beograda, manifestaciji u organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije. Tamo odlaze kao dio Koordinacijskog odbora Banija SKD-a ‘Prosvjeta’, koji okuplja pododbore Sisak, Petrinja, Glina, Dvor, Hrvatska Kostajnica i Mali Gradac.

Najesen u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić, petrinjski Pododbor ‘Prosvjete’planira i tradicionalnu likovnu izložbu slika nastalih na dosadašnjim likovnim susretima i kolonijama. Ove godine obilježit će time 30. manifestaciju likovnog karaktera, uključujući Likovne susrete na Baniji i Likovne kolonije ‘Jesen u Petrinji’, u organizaciji Mare Vilus i petrinjskog Pododbora ‘Prosvjete’. Kako Vilus navodi, za likovne manifestacije imaju financijsku pomoć Grada Petrinje i njenog gradonačelnika Darinka Dumbovića, Sisačko-moslavačke županije i Savjeta za manjine Vlade RH.

1/2