Novosti

Kultura

Listopad u znaku Subversive Festivala

Četrnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 3. do 23. listopada diljem Zagreba. Festival donosi bogat i raznolik program, a dio programa odvija se u suradnji sa SKD-om "Prosvjeta" i Srpskim narodnim vijećem

Large subersive fotka

Četrnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 3. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Tuškanac, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar, Leksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD "Prosvjeta") te na online platformi volimdokumentarce.net.

Posjetitelje očekuje bogati diskurzivni, natjecateljski i popratni filmski program, promocije knjiga, izložba, predavanja i paneli uz prisustvo brojnih svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista i uz ovogodišnju festivalsku temu Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti.

Kako najavljuju organizatori, festivalska tema sažeta u sintagmi Post-COVID demokracije daje ukupnost perspektiva i zahtjeva za radikalnim prekidom s kontinuitetom dominacije i potrage za novim univerzumom u kojem senzualnost, igra, mir i ljepota postaju oblici egzistencije i stoga oblik samog društva. S druge strane, Etika borbe i poetika solidarnosti izražava temeljni uvjet stvaranja otpora protiv izrabljivanja životinja, uništavanja prirode, odustajanja od sreće, opresije nad ženama, obmanjivanja djece, despotizma vojske i policije, razdvojenosti od samih sebe i općenito zatiranja sloboda.

Filmski program otvorit će u nedjelju, 3. listopada u kinu Tuškanac nagrađivani hrvatski dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića o zlosretnoj sudbini samoupravljanja uz panel u kojem će sudjelovati i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS.

U sklopu programa Film XX koji je posvećen ženskim filmskim narativima bit će predstavljena legendarna njemačka vizualna umjetnica i sineastica Ulrike Ottinger, poznata po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazuje se njezin najnoviji dokumentarni film Pariški kaligrami (2020), filmska poema posvećena Parizu tijekom 1960-ih i redateljičinim formativnim godinama.

Alterekonomski forum kroz nekoliko panela koje će voditi Dimitrije Birač tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura. Kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirat će se je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije.

Uoči panela od 13. do 18. listopada u suradnji sa SKD-om "Prosvjeta" i Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić organizirana je izložba Detonacija u umjetnosti na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja. Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju, u medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor.

Iz bogatog programa valja izdvojiti još i simpozij Privilegija manjine u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem posvećen piscu i filozofu Radomiru Konstantinoviću koji su osmislili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović, a održat će se 22. i 23. listopada u SKD-u "Prosvjeta".

Kompletan program 14. Subversive Festivala možete pogledati ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više