Novosti

Društvo

Ljetna epidemija štrajkova

Abeceda radničkog organiziranja za neuke i zlonamjerne: U državi u kojoj je članstvo u sindikatu postalo uvreda mediji se čudom čude najavama štrajkova usred turističke sezone

Yyarmm5512h61kvlfag3rjr6zi7

Kud plovi ovaj brod? – Jadrolinija (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Carinici, piloti, mornari, svi su oni ovo ljeto najavili štrajkove tražeći veće plaće i bolje radne uvjete. Neki su u svojim zahtjevima barem dijelom uspjeli, neki nisu, ali svima im je zajedničko da su poprilično iživcirali medije koji javne i državne službenike ionako tretiraju kao uhljebe. Index.hr, koji poslovično prednjači u vrijeđanju svega ‘javnog’ i ‘zajedničkog’, objavio je tekst pod naslovom ‘Ma kome ćete vi blokirati granice i uništavati sezonu?’ iskreno se čudeći što se usuđuju štrajkati baš onda kada su najpotrebniji, kao da na svijetu postoji ijedan sindikat koji pokreće štrajk kad njime ne može ozbiljnije prisiliti poslodavca na pregovore. I većina drugih medija slično prati sindikalne akcije uvjeravajući javnost da se ‘uhljebi bezrazložno bune’, da se moraju pokriti ušima i biti sretni jer imaju posao.

Carinici, njih oko tri tisuće, najavom prekida rada nisu uspjeli ostvariti ono što su se nadali. Mirenje nije uspjelo, sindikalni predstavnici kažu da Vlada i ministar financija Zdravko Marić ne žele rješavati nagomilane probleme i, po svemu sudeći, uskoro idu u štrajk. Carinska uprava kaže da radi na novoj sistematizaciji po kojoj će većina zaposlenika dobiti više plaće, što radnici ne vjeruju jer se već četiri godine natežu s poslodavcem oko manjka ljudi, nekorištenja dnevnog odmora, neplaćanja prekovremenih sati i neosiguranih službenih vozila, a kap koja je prelila čašu bilo je povećanje koeficijenata i dodataka isključivo rukovodećem kadru, dok carinski službenici sa 20 godina staža imaju mjesečna primanja od 3.800 kuna. Podršku im je dao i Nezavisni cestarski sindikat Mijata Stanića koji bi im se mogao i pridružiti.

U Croatia Airlinesu, gdje radi gotovo tisuću ljudi, štrajk je bio najavljen za 8. kolovoza, ali je odgođen do 1. rujna, kada će se pregovori nastaviti. Postignut je dogovor o najnižem financijskom zahtjevu o naknadama za promjene u planu posada po kojem će se promjene unutar sedam dana, koje je uzrokovao poslodavac i koje zahvaćaju slobodne dane, plaćati 50 kuna bruto za kabinsko osoblje i 100 kuna bruto po satu za letačko osoblje, te će se ukinuti agencijsko zapošljavanje.

U Jadroliniji sa 1.700 zaposlenih su, kako kažu, u očaju zbog dodatno smanjenih primanja i loših radnih uvjeta. Tamo se plaća nije povećavala gotovo deset godina. Uprava tvrdi da pojedinci rade na ‘ostvarivanju osobnih interesa, umjesto da se bore za bolje radne uvjete’, što je dovelo do prosvjeda radnika. Oni se protive odluci Vrhovnog suda koji je poništio izbor predsjednika Radničkog vijeća Jadrolinije Nediljka Bulića kao predstavnika radnika u Nadzornom odboru Jadrolinije.

Društvo

Tema

Small 1

Wolt je unaprijedio uvjete rada

Tvrtka Wolt uputila je reagiranje i ispravak dijela informacija iz članka "Radnički rewolt", objavljenog u pretprošlom broju Novosti, u petak, 12. svibnja, na stranicama 10 i 11. Njihovu reakciju prenosimo bez intervencija

piše WOLT

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više