>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Ljudi, šta vas tišti?

Aleksandar Vučić družio se s građanima Vrginmosta, Općine Gvozd i susjednih općina: Bilo je riječi o ostvarivanju prava na mirovine, zapošljavanju, nerazvijenoj infrastrukturi koja je daleko ispod one sedamdesetih godina prošlog stoljeća te o drugim vitalnim problemima s kojima se susreću povratnici

Sve mi se čini da iste muke tište Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji. Došao sam da razgovaramo o boljem povezivanju dviju država na svim poljima. Zanima me kako ovdje u Hrvatskoj, u svakom selu, gradiću ili varošici gdje žive uglavnom Srbi, Hrvatska može pomoći tim ljudima, ali me jednako tako zanima kako možemo pomoći Hrvatima, posebno onima u Vojvodini, koji su u nekim mjestima u većini - rekao je Aleksandar Vučić na samom početku druženja s građanima Vrginmosta, Općine Gvozd i susjednih općina. Zamolio ih je da odmah kažu što ih tišti i kako može pomoći, tako da ‘kada se vrati, može to staviti na dnevni red’.

- Ali, nemojte se libiti da najprije pomoć zatražite od Hrvatske, čiji ste lojalni građani. Želimo da svaki Hrvat u Srbiji s ponosom nosi svoje hrvatsko ime, da se nikoga ne plaši, da u svakom trenutku može reći da je Hrvat i da jasno kaže kako želi živjeti još bolje. Ali isto tako, očekujem da vi Srbi koji ovdje živite isto tako s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne bojite i ničega ne stidite - rekao je predsjednik Srbije i dodao kako je dan ranije imao vrlo ozbiljne, odgovorne i korisne razgovore s vodećim ljudima u Hrvatskoj. Ustvrdio je da je kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vidio iskrenu volju za suradnjom pa vjeruje da će se rezultati razgovora vidjeti već za nekoliko mjeseci.

Uslijedila su pitanja građana, a svaki Vučićev odgovor saslušan je s puno pažnje i u velikoj tišini, premda je kino dvorana u Vrginmostu bila popunjena, ne samo do posljednjeg mjesta, već znatno više. Pitanja su se redala, sve jedno važnije od drugoga, a uglavnom je bilo riječi o sporom, ili gotovo nikakvom ostvarivanju zajamčenih prava. Ponajprije je bilo riječi o ostvarivanju prava na mirovine, zapošljavanju, nerazvijenoj infrastrukturi koja je daleko ispod one koju su mještani imali još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te o drugim vitalnim problemima s kojima se susreću povratnici u Lici, na Baniji i Kordunu.

- Pomoći ćemo svakome kome je pomoć potrebna, kada je u pitanju obnova kuća, smještaj ili ostvarivanje stanarskog prava, ali pod uvjetom da sa svojom porodicom živi u Hrvatskoj i da je njen državljanin - rekao je Vučić. Što se tiče obnove, zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac bio je precizan.

- Što se tiče obnove, moramo promijeniti ono što je napravljeno prije dvije godine, protivno onome što mislimo da je pravedno. Naime, pitanje obnove kuća u ratu stradalih povratnika srpske nacionalnosti ili bilo koga drugoga, treba odvojiti od drugih kategorija korisnika tih prava. Nužno je promijeniti sistem bodovanja prihvaćen prije dvije godine koji povratnike dovodi u situaciju koja je krajnje nepovoljna. To su prioriteti koje moramo riješiti u najkraćem roku - zaključio je Pupovac.

Aleksandar Vučić posjetio je četveročlanu povratničku obitelj Lapčević iz Podgorja kraj Vrginmosta, a u mjesnoj osnovnoj školi sastao se s nastavnicima u učenicima te je školi donirao deset računala.

1/4