>

novosti logo

Kronika Kronika

Lokalci povezuju države

LAG Baranja bio je domaćin dvodnevnom studijskom putovanju LAG-ova iz Hrvatske i regiona

S ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse, a u svrhu osmišljavanja projekata prekogranične saradnje Lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj i regionu, LAG Baranja bio je domaćin dvodnevnom studijskom putovanju LAG-ova iz Hrvatske i regiona. Studijska poseta započela je zajedničkim sastankom u belomanastirskom uredu LAG-a Baranja na kojem su, pored domaćina i predstavnika LAG-a Mura Drava iz Međimurja, učestvovali i predstavnici LAG-a Fruška Gora – Dunav iz Republike Srbije.

- Praktično nas je okupio zajednički interes s ciljem unapređenja naših sredina. Projekt se odnosi na zaštitu kulturne baštine, odnosno primenu novih tehnologija. Ovo je početak priče i prvi projekat koja treba rezultirati unapređenjem delatnosti poput turizma i kulturne delatnosti, a osim projekata pokušat ćemo se i regionalno povezati, rekao je Predrag Stojanović, zamenik gradonačelnika Belog Manastira.

U nepuna dva meseca gosti iz susedne Srbije boravili su po drugi put u jedinom baranjskom gradu, ovaj put, u svrhu osmišljavanja projekata saradnje koji će, između ostalog, biti inkorporirani u Lokalnu razvojnu/CLLD strategiju LAG-a Baranja za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

- Ovo je prvi poziv je iz Adrion programa, a biće dva poziva, i želja nam je da iskoristimo već ovaj poziv i da saradnju koju smo otpočeli u prethodnom periodu produbimo i konkretizujemo i da se javljanjem na ovaj poziv kandidujemo da imamo jedan ozbiljan fond za različite razvojne stvari koje predviđamo projektom, rekao je Dejan Gluvačević, menadžer LAG-a Fruška Gora – Dunav.

Podsetimo, strategijom EU pokrenuta je Jadransko-jonska inicijativa (Adrion) koja uključuje osam zemalja. U njoj su četiri države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri zemlje izvan EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Cilj ove inicijative je jačanje regionalne saradnje, promocija političke i gospodarske stabilnosti u stvaranju solidne osnove za proces europskih integracija. S obzirom da se radi o transnacionalnom programu, u kojem je neophodno učešće i država nečlanica EU, među učesnicima studijskog putovanja bili su i predstavnici Doboja iz BiH sa kojima je također započeta saradnja.

- Iako već imamo određenih rezultata u prekograničnoj suradnji sa Hrvatskom želimo dodatno iskoristiti činjenicu da je Hrvatska članica Europske unije. Doboj je multietnička sredina u kojoj žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci i mi kroz taj dio kulturne baštine želimo predstaviti Europi i svima drugima s čim raspolažemo. Ono što je naša zajednička prednost je identično govorno područje i to što su se naše sredine u prethodnom periodu razvijale na sličan način pa se savršeno razumijemo, rekao je Dragan Vasilić, zamenik gradonačelnika Doboja.

Svi učesnici studijskog putovanja složni su da se kroz zajedničke projekte ne otvaraju samo nove mogućnosti za svaki pojedini grad jer, kako ističu, nije smisao samo početak i kraj projekta nego razvijanje saradnje kroz zajedničke nastupe.

1/1