Novosti

Intervju

Luka Bogdanić: Italija na Orbanovim stazama

Docent Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Talijanski izbori primjer su populističkog i antievropskog glasanja, riječ je o debaklu politike lijevog i desnog centra. U krizi su danas ne samo tradicionalne političke snage, već i postojeći politički model

4yc00tdygiw09nxv0x544bxjyrw

Luka Bogdanić

Kako komentirate rezultate parlamentarnih izbora u Italiji?

Italija je iz izbora izašla kao zemlja kojoj je nemoguće sastaviti vladu. Izborni zakon je potencirao takvu situaciju, no drugi razlog tome su suštinski problemi ove zemlje. Postojeća talijanska vladajuća koalicija oglušila se na probleme koji su već duže prisutni i nije odgovorila na potrebe građana. Na sjeveru Italije pobijedila je ksenofobna, desno populistička stranka Liga, dok je na jugu ogromnu pobjedu odnio pokret Pet zvjezdica, koji prema svom ekonomskom programu ima dosta elemenata lijevog populizma, no nije se jasno odredio po pitanju emigranata i rodne politike. Također, izbori pokazuju da je završilo političko doba Silvija Berlusconija i Mattea Renzija.

Kako će se dalje odvijati pokušaji sastavljanja vlade?

U teoriji, predsjednik Italije trebao bi dati tzv. eksplorativni mandat predsjedniku Lige Matteu Salviniju da sastavi vladu, no on vjerojatno neće naći dovoljnu parlamentarnu većinu ukoliko želi poštivati dogovor koalicije desnog centra i izborna obećanja da neće ići s Pet zvjezdica. Salvini ima pravo na eksplorativni mandat jer je on sada glava koalicije desnog centra, a dogovor je bio da će lider koalicije biti onaj tko osvoji najviše glasova. Ako Salvini, koji je talijanski pandan Marine Le Pen u Francuskoj, postane premijer, tada bi njegova vlada bila nešto vrlo slično Orbanovoj u Mađarskoj. Također, mandat za sastavljanje vlade ima i najveća pojedinačna stranka Pet zvjezdica, koju vodi Luigi Di Maio, no ostaje pitanje s kim da to učine. Oni će razgovarati sa svima, ali Renzi koji vodi Demokratsku partiju (u ostavci) rekao je da nikad neće koalirati s Pet zvjezdica, a Berlusconi je svoju kampanju za Forza Italiju i desni centar sagradio na kritiziranju Pet zvjezdica.

Dakle, za sada najgora mogućnost, ali malo vjerojatna, jest ta da Salvini s pokretom Pet zvjezdica napravi čistu populističko-antievropsku vladu. Radi se o malo vjerojatnoj opciji jer bi Slavini tj. Liga morala izaći iz koalicije desnog centra, a tada bi većinska stranka bio pokret Pet zvjezdica. A teško da bi njihove stranke i stranačke baze prihvatile savez dva različita populizma, jedan koji je potpuno desni, a drugi, barem u ekonomskim pitanjima, lijevi. Sve opcije su otvorene, čak i cijepanje stranaka te prelazak zastupnika iz jednog tabora u drugi. Koliko će trebati vremena da Italija dobije novu vladu i kakva će ona biti, to se ne može predvidjeti.

Italija dakle slijedi trend rasta desnice.

Ovo je primjer populističkog i antievropskog glasanja, riječ je o debaklu politike lijevog i čak desnog centra. U krizi su danas ne samo tradicionalne političke snage, već i postojeći politički model. Evidentno je da postojeći ekonomski model Evrope nema podršku građana. Evropa se mora, najblaže rečeno, radikalno reformirati. Sukob rada i kapitala postaje sve oštriji, a dosadašnji politički modeli lijevog centra nisu dali alternativu.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više