Novosti

Intervju

Luka Mesec: Janša napada novinare i institucije

Premijer Janša je arogantan, ciničan, napada novinare i institucije. Za sve koji su protiv njega tvrdi da su izdajice i petokolonaši. Optužuje i medije da njima 30 godina vladaju komunisti, a s druge gradi vlastite mreže, kaže zastupnik Združene levice u slovenskom parlamentu

K9i4ab8d8zdfmjxk95pv622txfg

Luka Mesec (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Mogu li aktualni prosvjedi značajnije uzdrmati vladu premijera Janeza Janše?

Sličnu situaciju imali smo 2012. kad je Janša također bio predsjednik vlade i gurao radikalne mjere štednje. Tada je protiv njega prosvjedovalo više desetaka tisuća ljudi, a prosvjedi su trajali nekoliko mjeseci. Mislim da će tako biti i sada. On glumi da mu je svejedno, ali to je zapravo veliki pritisak na njegove koalicijske partnere. Prošlog tjedna su dva poslanika iz jedne od koalicijskih stranaka otišli u opoziciju. Redovni izbori bi se trebali održati 2022., no ako padne ova vlada, ne vjerujem da će doći do preslagivanja, već do novih izbora.

Što je bio ključni okidač za prosvjede?

Puno faktora je u igri, no najveći katalizator sigurno je otkriće da je javni novac potrošen za koruptivne poslove prilikom kupnji zaštitnih maski. Druga stvar koja ljude smeta je način na koji se ova vlada, a posebice premijer Janša ponaša. On je arogantan, ciničan, napada novinare i institucije. Za sve koji su protiv njega tvrdi da su izdajice i petokolonaši. Isto je i s medijima. S jedne strane ih Janša optužuje medije da njima već 30 godina vladaju komunisti, a s druge gradi vlastite mreže na čelu s Novom24TV koju financiraju Mađari. Riječ je o medijskoj mreži lažnih vijesti pomoću kojih želi graditi vlastitu bazu, no mislim da nikad neće dobiti više od 30 posto na izborima. Njegova stranka ima 20 posto podrške, a ponaša se kao većina.

Mogu li kritike koje na račun njegove vlade dolaze iz EU-a utjecati na unutrašnje prilike u zemlji?

Mađarski premijer Orban takve kritike kapitalizira tako da ih predstavlja kao imperijalni pritisak na njegovu zemlju. Čini mi se da Janša pokušava nešto slično, ali situacija u Sloveniji je obrnuta. Kod nas se na kritike gleda kao na potvrdu da vlast radi nešto pogrešno, a i Janšin aparat nije dovoljno moćan da bi mogao uspjeti u tome da uvjeri javnost da je napad na njega napad na Sloveniju. Veliki dio javnost to interpretira kao njegov udar na državu, uzurpaciju vlasti i pokušaj dovođenja Slovenije na mađarski put. U tom smislu jedini koji ne vjeruju stranim medijima su gledatelji Nove24TV i njegovi birači.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više