>

novosti logo

Lutovčevo lutanje

Problem Demokratske stranke u Srbiji nisu ni Vučić ni nezadovoljna unutarstranačka manjina, nego stranačka politika koja se utopila u Savezu za Srbiju, koji svojim potezima homogenizira birače naprednjaka i socijalista, a mrvi glasače opozicije

Godišnjicu beogradskih prosvjeda, koji se od 23. studenoga prošle godine održavaju svake subote, stranke vladajuće koalicije, Vučićev SNS i Dačićev SPS, dočekale su neokrznute, a opozicijski Savez za Srbiju, koji je u međuvremenu i formalno preuzeo početne masovne građanske prosvjede, prepolovio je biračku podršku koju je imao ubrzo nakon svojeg osnivanja. Gostujući u RTS-ovoj emisiji ‘Oko magazin’, Marko Uljarević, direktor sektora za istraživanje javnog mnijenja agencije Ipsos stratedžik marketing, izjavio je da i u najnovijim njihovim istraživanjima Vučićevi naprednjaci dobivaju oko 55 posto glasova anketiranih birača, a Dačićevi socijalisti oko deset posto. Savez za Srbiju spustio se s ne tako davnih 17 na osam posto, a Pokret slobodnih građana s osam na nešto preko pet posto.

Sve što opozicija poduzima protiv vladajućih, od uličnih prosvjeda i bojkota parlamenata na svim razinama njihova organiziranja, preko otvaranja i raspirivanja afera u koje su umiješani lideri vladajućih, pa do odluke o bojkotu skorašnjih lokalnih i parlamentarnih izbora, od Vučićevih naprednjaka i Dačićevih socijalista odbija se kao od teflona. Istovremeno, unutar opozicije i njihovih birača izazivaju međusobne konflikte, raskole i seljenje birača od jedne ka drugoj opozicijskoj stranci, ali i njihovu makar djelomičnu pasivizaciju.

Od tog opozicijskog bumerang-efekta zasad najviše štete trpi Demokratska stranka. Kad je prije godinu i pol dana za predsjednika DS-a izabran Zoran Lutovac, analitičari su dvojili hoće li biti obnovitelj ili grobar donedavno vladajuće srpske stranke. Lutovac je svoje protukandidate pobijedio i zato što je zagovarao ulazak DS-a u Savez za Srbiju, jer je većina demokrata vjerovala da će se zbog potencijala svoje stranačke infrastrukture u tom opozicijskom savezu nametnuti kao vodeća stranka, pogotovo ako se ponovno ujedini vraćajući u svoje okrilje barem dio stranaka i lidera koji su se od nje odvojili u fazi njezina slobodnog pada nakon što je počela gubiti izbore i vlast na početku ovog desetljeća. Konsolidacija i okrupnjavanje DS-a do danas su, međutim, ostali sanak pusti. Lutovčevo vjerovanje da pristupanje Demokratske stranke Savezu za Srbiju kao akcijskom, a ne i programskom opozicijskom savezu može biti uspješno, danas se sve više pokazuje kao promašena politika. Politička mudrost Saveza za Srbiju svela se na rušenje Vučićevih naprednjaka s vlasti po bilo koju cijenu i u savezu s crnim vragom, ako to zatreba. Dio članstva i lidera DS-a nije mogao svariti već to što su u SzS ušli zajedno s radikalno desnim Dverima, pa i nekim svojim bivšim članovima i liderima. Zatim im je na želudac teško pala i SzS-ova odluka o bojkotu nacionalnog, pokrajinskog i svih gradskih i općinskih parlamenata. Sada su se otvoreno pobunili zbog odluke SzS-a da bojkotira skorašnje lokalne i parlamentarne izbore te pregovore vladajućih i opozicije o poboljšanju izbornih uvjeta koji se vode uz posredovanje europarlamentaraca.

Otpor Lutovčevoj politici utapanja DS-a u Savez za Srbiju prvo se zapazio u dijelu DS-ovih parlamentarnih zastupnika, a potom se počeo širiti među općinske organizacije koje su u svojim sredinama ili ostale na vlasti ili još uvijek imaju značajniju biračku podršku. Odgovor Lutovčevog stranačkog vodstva bio je marginaliziranje, kažnjavanje i suspendiranje svih koji su odbili slijepo slijediti većinsku stranačku politiku. Discipliniranje stranačke manjine kulminiralo je prošlog vikenda, kad je stranačko vodstvo suspendiralo netom izabrano vodstvo Demokratske omladine i vodstvo beogradske gradske organizacije.

Vodstvo Demokratske omladine suspendirano je samo nekoliko dana nakon što je izabrano, jer su pri tom izboru navodno kršene stranačke procedure, a ne zato što su u njega izabrani protivnici bojkota izbora i članstva DS-a u SzS-u, kao što tvrdi dio pobunjenih članova Glavnog odbora DS-a koji su napustili njegovu sjednicu prije izglasavanja odluka o suspenziji. Jedan od njih, glumac i bivši DS-ov ministar Branislav Lečić, tvrdi da je odluka o raspuštanju vodstva Demokratske omladine i beogradskog odbora stranke donijeta izvan stranke, u Savezu za Srbiju. U izjavi za ‘Blic’ kaže i da je ‘presedan da se raspušta omladina nekoliko dana pošto je legalno i demokratski izabrala rukovodstvo. I to je samostalno raspušta predsednik koji ne priznaje to rukovodstvo. Dakle, raspušta je na nedemokratski način’. Lečić dodaje i da se ‘raspuštaju i odbori koji imaju kritički odnos prema rukovodstvu stranke. To je nedozvoljiva hajdučija, uzurpacija stranke koja je uvek imala javne i argumentovane rasprave. Sada smo u situaciji da je od oko 160 odbora u Srbiji, čak 70 raspušteno ili ukinuto i umesto njih su uvedena povereništva. A povereništvo nije ništa drugo nego glasačka mašina. Dakle, imamo na delu preparaciju stranke ili otimanje stranke u kojoj je demokratija samo paravan za odluke koje su već donete, po svemu sudeći, izvan DS-a’.

Dio članova raspuštenog vodstva Demokratske omladine vikend je proveo u sjedištu stranke tražeći razgovor s predsjednikom Lutovcem. No i nakon što su početkom tjedna s njim razgovarali, problem nije riješen, već su najavljeni novi razgovori ovoga tjedna. Raspušteno vodstvo Demokratske omladine, međutim, nije napustilo sjedište stranke. ‘Ovde ćemo biti sve dok ne dobijemo zapisnik, rešenje i obrazloženje o raspuštanju omladine. Mi uopšte ne znamo razlog raspuštanja, a kada ga budemo saznali, žalićemo se statutarnoj komisiji. To je naš naredni korak’, izjavila je za ‘Blic’ Aleksandra Božić, jedna od članica Omladine DS-a. Lutovčevi suradnici u medijima i prije novih razgovora tvrde da će biti raspisani novi izbori za vodstvo Demokratske omladine i beogradski odbor DS-a, a do izbora će njima rukovoditi imenovani povjerenici. Lutovac je pak za najnovije sukobe u DS-u optužio Aleksandra Vučića. ‘Ulazimo u završnicu borbe protiv Vučićevog režima koji je vratio Srbiju 50 godina unazad. Režim puca po šavovima i sad pokušava svim silama, koristeći sve državne resurse, da razbije DS i jedinstvo opozicije, ali u tome neće uspeti’, poručio je u saopćenju za medije. U izjavi za ‘Danas’ problem ipak smješta unutar DS-a, tvrdeći da ogromna većina članova ‘podržava politiku svoje stranke, a manjina nezadovoljnih namerno stvara privid o novim podelama. Svako ima pravo da bude nezadovoljan i da na organima stranke zastupa različito mišljenje, ali niko ne može da zastupa i vodi svoju politiku’.

No sudeći po istraživanjima Ipsosa, DS-ov problem nisu ni Vučić ni nezadovoljna unutarstranačka manjina, nego stranačka politika koja se utopila u Savezu za Srbiju, koji svojim odlukama i potezima homogenizira birače Vučićevih naprednjaka i Dačićevih socijalista, a dijeli i mrvi birače opozicijskih stranaka, pa i onih koje su njegove članice, a najviše članove i birače Demokratske stranke. Gotovo polovina suspendiranih i raspuštenih općinskih odbora Demokratske stranke već sada sugerira da je Demokratska stranka sve bliže svojem kraju, a sve dalje od vraćanja na staze stare slave.

1/1