Novosti

Kronika

Ma, popravite to!

Volonteri su osmislili aplikaciju za mobitele namijenjenu prijavljivanju štete na javnim površinama i infrastrukturi nadležnim vlastima

Prolazite cestom prema Kninu i vidite da je zakrčena stablom ili kamenjem zbog klizišta. Ili u rano jutro otkrijete da je netko terencem preorao travnjak u parku u Knežiji. Vadite mobitel, otvarate aplikaciju "Popravi.to", prijavljujete štetu i u vrlo brzom roku bit će alarmirane nadležne službe koje će popraviti štetu.

- Popravi.to nastao je kao odgovor na potrebu za efikasnijim rješavanjem šteta na javnim površinama i infrastrukturi. Građani će putem našeg servisa moći ispuniti kratku prijavu štete ili problema u svome kvartu, gradu, bilo gdje na području Hrvatske, a Popravi.to će prijavu poslati na pravu adresu - kaže Daria Grudić, članica Code for Croatia, grupe programera i aktivista koji rade na razvoju projekta.

- Cilj nam je omogućiti jednostavniju prijavu štete i problema na javnim površinama i infrastrukturi, okupiti sve prijave na jednom preglednom mjestu te omogućiti praćenje učinkovitosti tijela javne vlasti u rješavanju prijavljenih problema. Također nam je cilj da ovim servisom uspostavimo platformu za suradnju građana i tijela javne vlasti za učinkovitije rješavanje problema i štete zajedničkim snagama, naglašava Grudić. Ukazuje na značajnu ulogu Gonga koji je povodom Dana otvorenih podataka organizirao "hackaton" (skup na internetu) na kojem je predstavljeno više projekata, među kojima i Popravi.to. Podrška Gonga im puno znači jer, osim što pomažu u vidljivosti, Gong i Code for Croatia blisko surađuju u različitim aktivnostima. S obzirom da svi koji učestvuju to rade u svoje slobodno vrijeme, najodgovorniji su volonteri koji dobrom voljom doprinose zajednici.

- U timu imamo stručnjake koji su tu da sve objasne, poduče i pomognu gdje treba. Zadataka ima raznih, a trenutno nam na primjer treba još "online istraživača" koji bi skupljali email adrese tijela javne vlasti na koje će Popravi.to automatski slati prijave problema. Kasnije će nam trebati administratori. Što više ljudi okupimo u tim, to brže i više možemo napraviti, kaže Grudić.

- Planiramo informirati nadležna tijela javne vlasti i da će mediji naš projekt prepoznati kao nešto korisno. Osim toga, aktivirali smo se na društvenim mrežama, gdje se može saznati više o projektu i pratiti njegov razvoj. Što se tiče institucija, nadamo se da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti da rješavaju probleme i štetu na koje im građani ukažu - rekla je Grudić. Spomenula je i da se Popravi.to na kojem volontira 12 osoba, od kojih su 75 posto članice ljepšeg spola, gradi na open-source softveru.

- Želimo što prije pokriti cijelu državu. Do kraja ožujka projekt će biti primjenjiv u sto najvećih gradova i općina po broju stanovnika, a do sredine godine imat ćemo većinu gradova i općina, ako ne sve - kaže Miroslav Sclossberg, voditelj projekta.

- Računamo na to da će tijela javne vlasti prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju. Kako je Popravi.to besplatan servis koji se gradi volonterski, i ne predstavlja trošak za institucije, vlast i komunalna poduzeća, nadamo se da će naš trud biti prepoznat i da će na njega biti uzvraćeno suradnjom, tj. djelovanjem na temelju zaprimljenih prijava. "Trošak" predstavlja jedino rješavanje samog problema ili štete, ali to je njihova odgovornost i zapravo trošak poreznih obveznika - naglašava Miroslav.

Građanin koji želi prijaviti problem treba otići na Popravi.to i ispuniti kratku prijavu. Osim upisivanja adrese ili označavanja lokacije na kojoj se problem nalazi, potrebno je odabrati kategoriju štete/problema kako bi prijava bila poslana na pravu adresu jedinice lokalne samouprave, odnosno nadležnoj službi. Problemi koji se mogu prijaviti su primjerice rupa na cesti, oštećena javna rasvjeta, semafor, prometni znak, klupa ili koš za smeće, nepropisno odlagalište smeća, grafiti i slično. Ukratko, Popravi.to je prvenstveno namijenjen prijavljivanju komunalnih problema.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više