Novosti

Politika

Mađarska republika u komi

‘Republika je izgubljena i to je pasivno prihvaćeno. Da upotrijebim metaforu, Mađarska se nalazi u komi’, komentirao je mađarski filozof G.M. Tamás odluku parlamenta u Budimpešti da donese zakon po kojem vlada Viktora Orbána dobiva neograničeno pravo vladanja izvršnim uredbama

12offw48xmtzcbe8iqlmlyk8s8q

Viktor Orbán

‘Dobrodošli u novu europsku stvarnost: u središtu Europske unije sada postoji jedna kvazi-diktatura’, ovim riječima njemački tjednik Der Spiegel opisuje situaciju u Mađarskoj. Parlament u Budimpešti jučer je dvotrećinskom većinom odobrio zakon po kojem vlada autoritarnog premijera Viktora Orbána – formalno u svrhu borbe protiv koronavirusa – dobiva neograničeno pravo vladanja izvršnim uredbama.

Vlada je dobila mogućnost suspenzije određenih zakona te odgodu izbora i referenduma na neodređeno vrijeme, dok se moć parlamenta da kontrolira izvršnu vlast značajno ograničava. Po novom zakonu svi građani optuženi za širenje lažnih vijesti ili iskrivljenih činjenica mogu biti osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Opozicijske stranke i borci za ljudska prava ovu odredbu vide kao prijetnju novinarima i svim kritičarima vlasti. Kako ‘Zakon o zaštiti od koronavirusa’ nema rok trajanja, sama vlada će odlučiti kada će – i da li će – proglasiti kraj izvanrednog stanja.

- Ustavni poredak u Mađarskoj dosljedno se podriva već deset godina. Međutim, postoji razlika u odnosu na ranije, s obzirom da je ovim potezom poništena dioba vlasti koja sada ovisi o premijerovoj milosti. Uništen je čitav ustavni sustav. Vlada je iznad svih drugih grana vlasti, kao i iznad ustava. Mađarska je od sada među rijetkim zemljama na svijetu u kojima čak ni formalno ne vlada ustavni poredak - kaže za Novosti mađarski filozof i publicist G.M. Tamás.

Zakon je donesen sa 137 glasova ‘za’ i 53 ‘protiv’, dok devet zastupnika nije glasalo. Taj rezultat ne iznenađuje, s obzirom da Orbánova desničarska koalicija - sastavljena od Fidesza i njegovih partnera iz Kršćansko-demokratske narodne stranke - ima 133 zastupnika od ukupno 199. Predsjednik države János Áder, inače Orbánov saveznik, već je odobrio zakon koji može biti stavljen van snage samo dvotrećinskom većinom u parlamentu i uz predsjednikov potpis. Opozicijske su stranke, kaže G.M. Tamás, principijelno glasale protiv zakona, a više od sto tisuća građana potpisalo je peticiju protiv novih odredbi. Međutim, mimo spomenutog u samom društvu vrlo je malo otpora. Iz same vladajuće većine nije bilo ni jednog kritičkog glasa.

- Mnogi misle da u doba pandemije ne treba brinuti o legalnim finesama. Vlada je upravo to htjela. Pažljivo su odabrali trenutak u kojem su građani zabrinuti za svoje živote. Odredbe o borbi protiv lažnih vijesti vrlo su elastične i koristit će se protiv novinara i javnih kritičara vlasti. One neće biti provođene u praksi, ali vrlo su opasne. Sudovi sada ne rade te će optuženi novinari biti na neograničeno vrijeme spriječeni u radu. Opozicijski mediji imaju male budžete, a bit će suočeni s visokim kaznama. Sve će to dovesti do autocenzure. I bez zatvorskih kazni, psihološke i društvene posljedice bit će krajnje štetne. Doći će do širenja straha, indiferentnosti i političke pasivnosti, slično sustavima u kojima sam živio prije 1989. - upozorava sugovornik Novosti i upozorava da u Mađarskoj vlada ni do sada nije obavještavala građane u kojim se gradovima nalaze zaraženi koronavirusom, niti je bilo tko može natjerati na objavu te elementarne informacije.

Brojni europski političari izrazili su oštro protivljenje zakonskim promjenama u Mađarskoj.

- Viktor Orbán dovršio je svoj projekt ubijanja demokracije i vladavine prava. Jasno je da da su potezi mađarske vlade nespojivi s članstvom u Europskoj uniji - rekla je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Sophie in’t Veld, predsjednica parlamentarne skupine koja se bavi vladavinom prava. Grupa Socijalista i demokrata – čiji su članice socijaldemokratske stranke – na svom je Twitter nalogu napisala da ’koristeći COVID19 kao izliku, premijer Orbán demontira demokraciju ispred naših očiju’. Pa ipak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojoj današnjoj izjavi nije htjela izravno spomenuti Mađarsku i Orbána, nego je tek neizravno aludirala na tamošnju situaciju, rekavši da je ‘od ključne važnosti da mjere izvanrednog stanja ne idu na štetu fundamentalnih principa i važnosti’.

- Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i nezavisnih medija. Sve izvanredne mjere moraju biti ograničene na ono što je nužno i moraju biti striktno proporcionalne. Ne smiju trajati neograničeno - navela je von der Leyen, dodajući kako će ‘Komisija nadzirati primjenu vanrednih mjera u svim članicama’.

Činjenica je, međutim, da Unija i njena tijela unatoč brojnim rezolucijama ni na koji način nisu uspjela spriječiti razaranje demokracije u Mađarskoj: EU je i na ovom pitanju jasno demonstrirala vlastitu nemoć. Treba podsjetiti i da su zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu više puta bili suzdržani oko rezolucija koje su kritizirale stanje u Mađarskoj ili su čak glasali protiv njih, za razliku od većine Europske pučke stranke kojoj pripadaju.

Stanje u Mađarskoj predstavlja brutalno kršenje fundamentalnih formalnih vrijednosti Europske unije. Budimpešta je de facto zakoračila prema otvorenoj diktaturi, no u doba sveopće krize oko pandemije koronavirusa, kada svaka članica ima ozbiljnih vlastitih briga, nije izgledno očekivati ikakve ozbiljne poteze. O depresivnoj društvenoj situaciji u Mađarskoj dovoljno govori činjenica da najsnažniju opozicijsku stranku predstavlja Jobbik – ekstremno nacionalistička, antiromska i šovinistička partija. Analiza uzroka takvog društvenog razvoja morala bi obuhvatiti ne samo političke, nego i ekonomske faktore, pri čemu politike same Europske unije dijele odgovornost za ovo stanje.

- Mađarska već dugi niz godina nije demokracija. Mogli bi je zvati i diktaturom, iako nisam siguran da je to prava riječ jer konotira teror, koji ovdje ne postoji. Vlada uživa široku potporu. I prije pandemije ta je potpora u anketama iznosila oko pedeset posto, unatoč napadima na građanske slobode, socijalna i radnička prava, jednakost spolova, uništavanje zdravstvenog sustava i tako dalje. EU nema instrumente kojima bi mogla djelovati na članice koje ovako nazaduju. Ovu situaciju može riješiti samo mađarski narod. U ovom trenutku nema spremnosti za tako nešto - nema prosvjeda, ne zna se čak ni kada će se parlament opet sastati. Možda će se stvari izgledati drugačije nakon pandemije – ako to ‘nakon’ postoji - no kratkoročno situacija izgleda beznadno, sumorno govori G.M. Tamás – te zaključuje: ‘Republika je izgubljena i to je pasivno prihvaćeno. Da upotrijebim metaforu, Mađarska se nalazi u komi’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više