>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Igor Lasić

Maglovito savjetovanje

Premijer Orešković je savjetnikom za unutarnju politiku imenovao iskusnog borca protiv boljševizacije Trećeg programa HTV-a

U ovim novinama upozorili smo sredinom veljače da Facebook-konfabulacije Davora Huića, člana predsjedničina Gospodarskog vijeća i izvršnog direktora udruge poreznih obveznika Lipa, uopće ne treba doživljavati bezazlenima i neutjecajnima. I nije prošlo ni mjesec dana, a čudnovati naš premijer i njegov ekonomsko-politički srodnik Tihomir Orešković proglasio ga je svojim savjetnikom za ni manje ni više nego – unutarnju politiku. Podsjećamo, Huić je onom prilikom žučljivo naklapao o permanentnoj, dosad tobože neprekinutoj boljševizaciji Hrvatske, kritizirajući one koji problem za to vrijeme vide u fašizaciji društva. Najnoviji dokaz tome našao je bio u ciklusu filmova iz Sovjetskog Saveza, emitiranom na Trećem programu HTV-a bez napomene o njihovoj izrazitoj, prema Huićevu mišljenju, političkoj toksičnosti.

O unutarnjoj politici premijera će nam tako savjetovati osoba koja u svojevrsnom analitičkom deliriju namjesto bijelih miševa vidi crvene lavove. Nažalost, postala je to već epidemijski raširena halucinacija koja libertarijance – nekoć se Huić sam tako predstavljao – krijepi u njihovu križarskom pohodu na državu, radništvo i socijalu. Tome služi i udruga Lipa, u biti nastupajući s pozicije kapitala, a naročito su takve struje lojalne interesu financijskog privatnog sektora. Uvijek iste protagoniste zateći ćemo, naime, redovno na braniku bankovnog interesa, što nije ništa doli avangarda suvremenog kapitalizma. Po toj liniji se i kadroviraju na važne pozicije u vlastima države čiju političku i ekonomsku ulogu po svaku cijenu smjeraju podvrgnuti svojoj kontroli. Idealna država po njima očito nalikuje psetu na lancu koje jede iz ruke krupnom kapitalu dok čuva njegovu dobrobit.

Hrvatska odavno sliči takvoj zlosretnoj kreaturi, no huići su u pravu dok nam pažnju i dalje odvlače navodnom komunističkom pošasti, baš onako kao što to rade i njihovi profašistički suradnici. To je valjda jedini način da javnost prepariraju svojim konstruktima, a jedan konkretan ovih nam je dana čak uspio izmamiti osmijeh. Davor je Huić u nastupnom savjetničkom govoru spomenuo i svoje iskustvo za koje mu je drago što će ga, dakle, imati priliku s Markova trga upregnuti u hrvatsko bolje sutra. Nagradno pitanje glasi stoga: koje i kakvo iskustvo, u čemu i gdje? Naravno, ako izuzmemo neku vrstu prodaje magle u vlastitoj mu konzultantskoj firmi Briefing komunikacije, s kojom je u marketinškoj službi predsjedničke kampanje Ive Josipovića, između ostalog, zapao u jedan oveći sukob interesa te bio prinuđen napustiti taj angažman.

1/1