Novosti

Politika

Maji Sever upozorenje pred otkaz na HRT-u

Nakon što je vodstvo HRT-a prije tri dana dalo otkaz predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku, sada se na udaru našla i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, kojoj je zbog intervjua u Nacionalu uručeno upozorenje pred otkaz

Large maja foto

Maja Sever (foto POOL)

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever dobila je opomenu pred otkaz na Hrvatskoj radioteleviziji.

Kako Novosti doznaju, opomena joj je je upućena u četvrtak i to zbog intervjua koji je ovaj tjedan dala tjedniku Nacional u kojem se zalagala za jednak tretman svih zaposlenika povodom prijave za seksualno uznemiravanje koju je protiv ravnatelja radne jedinice Poslovanje HRT-a Mislava Stipića uputila jedna od novinarki.

U intervjuu pod naslovom „Zakon o HRT-u je loš. Ravnatelj ne smije imati gotovo neograničene ovlasti“, ovogodišnja dobitnica nagrade „Strašne žene“ portala Vox Feminae i društvenog poduzeća Fierce Women, Maja Sever upozorila je na nužnost osnivanja nezavisnog povjerenstva koje bi zaprimalo prijave za seksualno uznemiravanje na HRT-u, kao što su to napravile druge institucije koje se suočavaju s ovim problemom poput Akademije dramskih umjetnosti, koje na HRT-u ne postoji. Kao sindikalna povjerenica na HRT-u i predsjednica cehovskog SNH-a. kazala je i ovo: „Ako podnesem prijavu povjereniku, on će mišljenje poslati Kazimiru Bačiću (glavni ravnatelj HRT-a op.a). Tada će Kazimir Bačić odlučiti je li se ogriješio o Pravilnik, treba li kazniti samog sebe“, ustvrdivši da sustav zaštite radnika ili radnice prilikom seksualnog ili drugog uznemiravanja ne funkcionira dobro“.

Zbog slučaja seksualnog uznemiravanja Maja Sever najprije se obratila ravnatelju HRT-a, Nadzornom odboru, te potom povjereniku na HRT-u i to zbog toga jer ju je Bačić optužio da je kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u drugom postupku.

Ako ponovi isto djelo, to jest ako se usudi istupati javno a da sadržaj istupanja nije odobrilo vodstvo HRT-a, Maja Sever dobit će otkaz.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana otkaz na javnom medijskom servisu dobio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, a temeljen je na anonimnoj prijavi zbog slučaja navodnog zlostavljanja otprije četiri godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više