>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Makedonski učenici i nastavnici u Prigorju

Srednja gospodarska škola Križevci, u sklopu projekta Erasmus + K1, bila je domaćin učenicima i nastavnicima iz Makedonije. Desetak makedonskih učenika i njihovih nastavnika, učestvovalo je tako u višednevnoj agro-turističkoj nastavi. Nastava je uključivala praktikume iz voćarstava, mljekarstva te upoznavanje s tehnologijom proizvodnje octa, soka te čipsa od jabuke. Učenici su dobili priliku da se iskažu u prodaji školskih proizvoda na školskom pragu i da razgledaju novoizgrađeni plastenik za hidroponski uzgoj biljaka i presadnica.

Osim u Srednjoj gospodarskoj školi, praktični dio nastave izvodio se na nekoliko prigorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na OPG-u Rakić u Čabrajima kod Križevaca, upoznali su se sa djelatnošću seoskog turizma, pripremom prigorskih jela te su obišli poznato jezero Čabraji. Posjetili su i OPG Bužić gdje su imali praktični rad u vinogradu i voćnjaku.

Zanimljivo je bilo i na OPG-u Imbrišić u Kozarevcu kod Kloštra Podravskog. Tamo su učenici sudjelovali u ishrani krava, istovaru hrane te posluživanju tradicionalne hrane za goste. Na kraju su obišli Križevce i Kozarevac te se upoznali s prirodnim, povijesnim i kulturnim znamenitostima.

1/1