>

novosti logo

Makova zrna

Od 2010. do danas zabilježeno je 78 napada na novinare koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi s obavljanjem njihovog posla. Od toga je 50 kaznenih djela i deset prekršaja, pet djela je još u postupku utvrđivanja, a kod 13 djela nisu pronađeni elementi kažnjive radnje. Te je podatke iznio privremeni glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec na sjednici saborskog Odbora za medije, čiji je razlog sazivanja bila eskalacija govora mržnje i nasilja prema novinarima. Naglasio je da su kaznena djela kulminirala lani, a da su od 50 njih 46 bile prijetnje, dvije teške tjelesne ozlijede, jedna teška krađa u pokušaju i jedno nasilničko ponašanje. Počinitelji 35 slučajeva su poznati ili otkriveni, ali se ne zna što je s njima bilo dalje.

S obzirom na atmosferu na spomenutoj sjednici, sastav učesnika i gostiju, ali i brojne prijetnje koje su na društvenim mrežama i putem mobitela izrečene predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću, Elizabeti Gojan i drugim viđenijim članovima HND-a, očito je tko su podstrekači tog nasilja. Dio članova Odbora, ali i njihovih kolega zastupnika desne orijentacije ocijenio je da su novinari krivi za ono što im se dešava.

- Novinari potiču agresiju i onda postaju njenim žrtvama - reče tako HDS-ov zastupnik Goran Dodig, dok je HDZ-ov član Odbora Stevo Culej Lekovićevo izlaganje ocijenio kao ‘promiloševićevsku gebelsovštinu iz 1990. i 1991. koja je uzrokovala Domovinski rat, jer se u obraćanju razračunava i proizvodi ustašizaciju, zanemarujući izvješće SOA-e o pojavi četništva u našem društvu’.

Šef Odbora Jasen Mesić nije se proslavio jer ispade svojih saborskih kolega nije prekidao, dok je s druge strane intervenirao kod govora onih koji su imali drugačije stavove. Sjednica, prijetnje i komentari na pojedinim portalima bili su tema Glavnog odbora HND-a. Predloženo je da se upute saopćenja i pisma nadležnim institucijama sa zahtjevom da suzbiju prijetnje novinarima i udruzi koja broji 2.500 članova te da se autori prijetnji kazneno prijavljuju i tuže. Jer kako je više puta ponovio novinar HRT-a Hrvoje Zovko, autori prijetnji i urednici portala koji objavljuju prijeteće komentare na sudu su manji od makovog zrna.

1/1