>

novosti logo

Mali dućan strave

Gdje je bio predsjednik Ivo Josipović u danima prije otvaranja ‘jednog dućančića’ sa 350 radnih mjesta?

Nakon nastavka sunovrata BDP-a od 0,8 posto, koji nizbrdo putuje (s daljnjom tendencijom pada) već 11. kvartal zaredom, predsjednik Ivo Josipović izjavio je da ‘izlaska iz gospodarske krize nema bez ozbiljnih strukturnih reformi i promjene našeg odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama’. Na pitanje medija tko je krivac i tko za to treba odgovarati, predsjednik je prvo kazao da na to nije ‘jednostavno odgovoriti jer kriza nije od jučer’, da bi potom ipak dao naslutiti svoj konačni odgovor na postavljeno pitanje: za pad BDP-a odgovorni su mediji i građani ove zemlje.

Naša teza proizlazi iz skrivenih i dubokih ekonomskih promišljanja Ive Josipovića, koji je u nastavku odgovora na novinarsko pitanje izjavio da mi (tko to mi? zapitao bi se Ilija Čvorović u ‘Balkanskom špijunu’) ‘imamo problem globalnog odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama’ i da ‘očito nemamo osjećaj da je svako radno mjesto vrijedno’.

Nastavljajući dalje, hrvatski predsjednik nije imenovao o kome se radi, ali je posve izvjesno mislio na nedavno otvorenje robne kuće IKEA, pa je kazao da je u otvaranje jedne trgovine investirano gotovo milijardu eura i otvoreno 350 novih radnih mjesta, a njezino otvaranje popraćeno je kao da se otvara ‘neki dućančić’.

Ne znamo gdje je i što je predsjednik radio danima prije službenog otvaranja nenavedenog dućančića, no očito je izjavu dao potpuno neinformiran: istina i činjenice upravo su na suprotnoj strani, jer je IKEA danima iskakala iz svih medija, njihovih naslovnica, prvih stranica, posvećivane su joj analize i projekcije u budućnosti, tako da je zbog stotine neplaćenih oglasa u medijima valjda i samim Šveđanima bilo neugodno. Istina je, predsjednik bi to trebao znati, da su nam IKEA-inih mesnih okruglica danima bila puna usta. Prodano ih je ukupno 17.545 komada i 3.753 komada hotdoga.

Pa ipak, možda nešto drugo a ne pad BDP-a muči Josipovića: možda je nesretan što mediji u takom važnom času njegovoj osobnosti nisu posvetiti više prostora, ponajprije spretnosti dok je rezao vrpcu i okretnosti dok je u ceremoniji otvorenja s predstavnicima IKEA-e sadio drvo javora, kako već nalaže švedska tradicija.

Uz surovu kriznu stvarnost i daljnji pad BDP-a, ostaju nas mučiti i jeftine mesne okruglice koje su, uz jeftin set čaša i polica za knjige, bile najprodavaniji artikli u tom dućančiću. Novca građani za drugo i nemaju, pa bi se državnici morali uozbiljiti i konačno priznati tko je za to odgovoran.

1/1