Novosti

Kronika

Mališani u Mađarskoj

Na tradicionalno obilježavanje "Dana dece", članovi Srpske samouprave u Pečuju i tamošnje parohije Srpske pravoslavne crkve ugostili su jedanaestoro djece s dvorskog područja pogođenog potresom

Large 12

Klince je uveseljavao animator Željko Veseljko

Već tradicionalno obilježavanje "Dana dece" namijenjenih druženju djece i njihovih roditelja, članovi Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja, Srpske samouprave u Pečuju i tamošnje parohije Srpske pravoslavne crkve, iskoristili su za još jedan vid pomoći stanovnicima Banije, odnosno djeci koju su pozvali na druženje povodom tog dana. Tako je u Pečuj na dvodnevno putovanje otišlo jedanaestoro djece s područja Dvora u dobi od osam do dvanaest godina, u pratnji četiri njihove mame, koreografa tamošnjeg pododbora "Prosvjete" Marijana Janoševića te nove Sisačko-moslavačke dožupanice Mirjane Oluić.

- Naš poziv dao je mogućnost deci s potresom pogođenih područja da se druže sa svojim vršnjacima iz okoline Pečuja i malo zaborave na svakodnevicu uz brojne zabavne sadržaje - rekao je novinar i publicist Predrag Mandić, ističući da su za djecu u porti tamošnje pravoslavne crkve pripremili brojne zabavne sadržaje.

- Osim animatora Željka Veseljka i Tandže Narandže iz Novog Sada, učenja vještine farbanja na staklu koju su deci pokazali članovi udruženja umetnika "Krug" iz Budimpešte i takmičenja u stonom fudbalu, deca su imala prilike da se vozićem provozaju centrom Pečuja i vide značajne objekte, od katedrale do džamije koja je sačuvana od turskih vremena. Svoj doprinos dali su i mali gosti iz Dvora koji su pripremili svoj program, otpevavši svoje pesme - rekao je Mandić, naglasivši da je u svemu bilo najbitnije da su se djeca družila. Drugi dan puta dvorski klinci su išli na izlet do 20 kilometara udaljenog gradića Šikloša, tamošnjeg kupališta i akvaparka.

Mirjana Oluić bila je, kao i svi akteri, zadovoljna putovanjem i boravkom u Mađarskoj.

- Mi smo ponudili djeci iz svih stradalih područja da se uključe u grupu za put, ali ispalo je da su se odazvali samo Dvorani. Kako su djeca napravila brzi PCR test, a mi imali kovid-putovnice, nije bilo problema oko prelaska granice, pa se nadam da će takva normalizacija potrajati. Bili smo srdačno primljeni i sve je bilo odlično organizirano tako da su djeca bila oduševljena putem i svime što su upoznala u Mađarskoj - rekla je Oluić.

- Fascinirana sam činjenicom da u Pečuju živi oko 300 Srba koji su odlično organizirani i aktivni u očuvanju svog identiteta i tradicije. Uživaju podršku stanovnika tog grada drugih nacionalnosti i gradskih vlasti, što se jako dobro pokazalo dvjema dosadašnjim donacijama koje su članovi Udruženja i SPC-a dostavili na Baniju. Bilo mi je jako drago kad su nam domaćini rekli da interes za donacije nije jenjao i ponudili da na Baniju dostave još pomoći. U dogovoru s aktivistima razmotrit će se stanje na terenu i vjerovatno ćemo pomoć usmjeriti na područje Petrinje koje je također jako stradalo te druge sredine koje su do sada dobile manje. Osim toga, u nadi da će ove godine najesen biti održani Dani kulture Srba u Sisku, voljeli bismo na tu manifestaciju pozvati i naše drage prijatelje iz Pečuja, kako bismo im se bar malo odužili - najavila je Oluić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više