Novosti

Kronika

Manjinci kao prevaga

Započela utrka za čelne pozicije u jedinom baranjskom gradu : Sve organizacije u srpskoj zajednici dogovorile su se i predložile kandidate za zajedničku listu na izborima za Gradsko veće Belog Manastira

Npmt2v0fe2w7r7ahb59ipd4rqkn

Kandidati belomanastirske koalicije za gradonačelnika

Nakon što je 21. aprila počeo teći rok za predaju kandidacionih listi za lokalne izbore, već prvog dana u belomanastirskom hotelu ‘Patria’ SDP, HNS i HSS potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu. Marko Bogatić, aktualni dogradonačelnik i kandidat koalicije za gradonačelnika Belog Manastira, lično je predstavio svoje zamenike Željku Zagvozdu, dosadašnju predsednicu Gradskog odbora SDP-a i gradsku većnicu, i dr. Ranka Kostića iz HNS-a. Koalicioni sporazum potpisan je u prisustvu županijskih čelnika SDP-a, HNS-a i HSS-a, Domagoja Hajdukovića, Stjepana Ćuraja i Zvonka Pongraca.

Predstavljajući svoje zamenike, Bogatić je za Željku Zagvozdu rekao da ima bogato iskustvo u lokalnoj samoupravi, a za dr. Ranka Kostića da je dobrovoljac, hrvatski branitelj i osoba sa bogatim iskustvom lekara hitne medicine. Bogatić je naglasio da će njegovi zamenici svoje dužnosti obavljati volonterski i da će na taj način gradu uštedeti oko milion kuna. Složni su u stavu da je reč o koaliciji koja će nastaviti sa, kako kažu, uspešnim vođenjem Belog Manastira i prigradskih naselja i stoga su čvrsto uvereni u pobedu.

- Naglasak u sijedeće četiri godine stavit ćemo na ljude. Ukoliko mi izgradimo infrastrukturu, stadione, poduzetnički inkubator i domove kulture, a u ovom gradu ne ostanu ti ljudi, tada to ništa nije bitno - rekao je Bogatić.

Nakon što je koalicija SDP, HNS i HSS potpisala koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, i predstavila svoje kandidate u utrci za čelne pozicije, očekuje se da to učine i predstavnici opozicije, preciznije HDZ-a. Ono što je sigurno je da će njihov kandidat za gradonačelnika biti Tomislav Rob, zaposlenik Sektora za nadzor središnjeg ureda Carinske uprave, i čovek bez političkog iskustva. Preme rečima Roba, potvrđeno je da će njegova zamenica biti Ivana Bandov-Paulić, a jednako tako potvrđeno je i da će u koaliciji sa HDZ-om biti HSU i DZMH.

U trenutku izlaska ovog broja ‘Novosti’ već će biti poznati i drugi detalji, poput onog da li će se toj koaliciji pridružiti još neka stranka, kao i ko će biti njihov drugi kandidat za zamenika gradonačelnika. Obistinila su se nagađanja da će najjače stranke za jednog od zamenika imati ženu iz vlastitih redova što je u svakom slučaju pohvalno.

Podsetimo, u ovom jedinom baranjskom gradu trenutno vlada SDP uz pomoć HDSSB-a, SDSS-a i jednog bivšeg HNS-ovca, dok podršku HDZ-u daju HSU i DZMH. Trenutni odnos snaga je takav da samo jedna ruka u Gradskom veću može doneti prevagu što se jasno demonstriralo kod izglasavanja gradskog proračuna tek iz trećeg pokušaja. U sastavljanju budućeg Gradskog veća prema svemu sudeći jezičak na vagi mogli bi biti ‘manjinci’. Naime za razliku od prijašnjih izbora, na kojima je srpska zajednica u Belom Manastiru imala dve, na predstojećim lokalnim izborima biće samo jedna lista.

- Sve organizacije u srpskoj zajednici dogovorile su se i predložile kandidate za zajedničku listu. Nositelj liste je SDSS, a ja ću kao nezavisni kandidat, kako je dogovoreno, biti kandidat te liste za dogradonačelnika - rekao je Predrag Stojanović, aktualni dogradonačelnik u Belom Manastiru.

S obzirom da će srpska zajednica u Belom Manastiru na sledećim lokalnim izborima imati jednu listu, što mnogi pozdravljaju, može se zaključiti da su ovoj zajednici od iznimnog značaja predstojeći lokalni izbori. U sadašnjem sastavu belomanastirskog Gradskog veća, SDSS ima dvoje većnika, pa se predstavnici srpske zajednice nadaju da bi im jedna zajednička lista ovaj put mogla doneti čak četiri većnika. Sve ispod toga, kako kažu, smatrali bi neuspehom. Bez ambicija da umanjujemo značaj ostalih stranaka i lista, osim gore spomenutih, za sada nijedna druga stranka poput Mosta, Živog zida ili drugih manje poznatih stranaka i lista nije izašla sa imenima svojih kandidata, a da li će izaći, još je u ovom trenutku nepoznato. Što se pak tiče onih o kojima je u ovom članku bilo reči, ko će biti pozicija, a ko opozicija, ostaje da se vidi nakon zatvaranja biračkih mesta i prebrojavanja glasova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više