Novosti

Kronika

Manjine u središtu svijeta

Dan nacionalnih manjina obilježen s malim zakašnjenjem: U Ludbregu vladaju dobri međunacionalni odnosi, dok manjine uživaju podršku vlasti

VSNM Varaždinske županije i KUD ‘Anka Ošpuh’, pod pokroviteljstvom Grada Ludbrega, posljednje majske subote organizirali su manifestaciju ‘Manjine u Centru svijeta’. Naziv se odnosio na poznato predanje koje govori da se ovaj gradić na sjeveru Hrvatske geografski nalazi u centru svijeta. Ovo je bila prilika da se plesom, svirkom i pjevačkim nastupom obilježi Dan nacionalnih manjina koji je bio 19. maja, ali je njegovo obilježavanje, prvo u Varaždinskoj županiji, prebačeno.

Iako je bilo najavljeno više učesnika, na centralnom Trgu Svetog Trojstva uz domaćine, KUD ‘Anka Ošpuh’ nastupili su samo seniorski pjevački zbor zagrebačkog pododbora ‘Prosvjete’ pod vodstvom Jovane Lukić iz pratnju tamburaškog orkestra te folklorna grupa ‘Jeteliček’ iz zagrebačkog ogranka Češke besede, dok su ostali bili spriječeni. Kako bi program na trgu bio bogatiji, nastupile su ludbreške ‘Pajdašice’. Svi oni dobili su zaslužen pljesak nekoliko stotina okupljenih koji su razgledali štandove s tradicijskom hranom i ručnim radovima.

Predsjednik županijskog VSNM-a Milan Mirčetić, u izjavi za Novosti izrazio je zadovoljstvo priredbom, ističući da su se gosti i domaćini, iskazali dobrim nastupima. Štandove su pripremili domaći ljudi, a manifestaciju je financiralo županijsko Vijeće. Gosti iz Zagreba bili su zadovoljni gostoljubivošću koja potječe iz vremena dok je srpsko manjinsko vijeće postojalo u Ludbregu.

- U obližnjem selu Čukovec se obilježavala i slava vijeća Sv. Nikola Letnji. Nažalost, sada je pripadnika srpska manjine na području Ludbrega manje od stotinu, tako da tamo nemamo ni vijeće ni predstavnika - rekao je Mirčetić. O nacionalnim manjinama bilo je riječi na tribini ‘Povijest i uloga manjinskih zajednica na ludbreškom području’ održanoj prije nastupa.

- U Varaždinskoj županiji žive pripadnici 17 nacionalnih manjina, u lubreškom kraju deset, od čega je najviše Srba, Roma i Albanaca uz manji broj Čeha, Makedonaca i Rusina. Učešće nacionalnih manjina u stanovništvu je manje od dva posto, odnosno tako se izjasnilo 262 građana, iako je manjinaca i više - rekao je Milivoj Dretar iz Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

Podsjetio je na viševjekovno prisustvo Srba u selima s obje strane Kalnika u okviru Varaždinskog generalata, preteče Vojne krajine u pružanju otpora Turcima. Srba je najviše u Segovini i Čukovcu, a najvrednija parohijska crkva nalazi se u Bolfanu.

Predsjednik Gradskog vijeća Antun Šimić naveo je da u gradu vladaju dobri međunacionalni odnosi, dok manjine uživaju podršku vlasti.

- Tome doprinosi činjenica da sve nacionalne zajednice imaju jednake uvjete za zapošljavanje, a da je stopa nezaposlenosti u Ludbregu manja od četiri posto. Naša sredina je tolerantna, nije sklona nasilju i sretni smo što je tako. Nastojat ćemo da tako ostane, štoviše, nastojat ćemo da se odnosi još bolje razvijaju, a ovo obilježavanje Dana nacionalnih manjina na tom je tragu - poručio je Šimić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više