Novosti

Kronika

Manjinska omladina u akciji

Jačanje položaja manjinskih zajednica kroz edukaciju mladih: Dok EU financira manjinske projekte, Švicarska ukida javnu televiziju i program retroromanske manjine

Ts6m0b263gapjil7ugl91p9v3eh

SNV i Omladinska mreža u Švicarskoj

Predstavnici Omladine evropskih nacionalnosti (YEN) iz desetak evropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, učestvovali su od 11. do 18. februara u švicarskom Trindorfu u radu seminara čija je tema bila projekt YEN-a ‘Omladinski glasnik’ (Minority Messenger).

Projekt će u raznim fazama trajati tri godine. Cilj mu je ojačati položaj nacionalnih manjina, naročito na lokalnoj razini, kroz umrežavanje i pružanje podrške iz YEN-a. Sredstva je osigurala EU, a sam seminar održan je u suradnji sa retoromanskom manjinom kao domaćinima i pokroviteljstvom Evropske omladinske fondacije.

- Predstavljajući svoje organizacije, sudionici seminara kroz osam dana razrađivali su projektnu ideju, osmišljavali alate za rad i pravili info-list koji će pomoći u radu ‘Omladinskim glasnicima’, odnosno lokalnim i regionalnim koordinatorima na nivou država i regiona Evrope - rekla je Emina Đurašević koja predstavlja SNV i Omladinsku mrežu Srba u Hrvatskoj kao organizacije srpske manjine. Njihov zadatak bit će pronaći manjine i organizacije koje su voljne za saradnju na lokalnom i regionalnom nivou, predstaviti projekt, upoznati se sa njihovim radom, povezati ih sa ostalim organizacijama i raditi na njihovom članstvu u YEN.

Kao rezultat trogodišnjeg rada izdat će se publikacija s aktualnim podacima o stanju i položaju mladih pripadnika nacionalnih manjina, ali i nacionalnih manjina općenito, a ta će publikacija biti predstavljena na razini EU.

- Omladinski predstavnici koji su zainteresirani za funkcije ‘Omladinskih glasnika’, odnosno lokalnih i regionalnih koordinatora bit će delegirani u tijela ovog projekta - rekla je Đurašević i najavila još tri skupa vezana uz pripremu projekta.

- Nastavak obuke i drugi dio seminara bit će krajem marta održan u mjestu Opole u Poljskoj. Slijedi omladinski skup na području Frizije tokom avgusta. Službenu potvrdu u vidu certifikata, za sebe i organizaciju za koju rade, predstavnici će dobiti na seminaru koji će u oktobru biti održan u Bratislavi i označit će službeni početak rada na projektu. Rad na terenu kreće već u junu te se nastavlja kroz idućih dvije i pol godine - rekla je zaposlenica SNV-a.

Mladi su u okviru seminara posjetili radio i televiziju, odnosno manjinsku redakciju, arhiv i lingvistički centar retroromanske manjine gdje su se upoznali sa njihovim načinom rada.

- Posjeta RTV-u bila je znak podrške jer švicarske vlasti planiraju ukidanje javne televizije, a ta manjina koja broji oko jedan posto stanovništva Švicarske nema sredstava za pokretanje svoje televizije – rekla je Đurašević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više