Novosti

Manjinski zastupnik

Ako je Stanimirović ratni zločinac, onda sam to i ja

Koliko je Stanimirović ratni zločinac, toliko sam i ja pa pozivam DORH da čuje što sam rekao. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje i protiv rata već 30 godina i borit ću se i bit ću u klubu takvih zločinaca, rekao je Pupovac

Xbd1hikbueh032rxly2itroy9mr

Saborrski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević  (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Sve vrijeme svog života i školovanja znao sam za Jasenovac, ali sam tamo prvi put u životu otišao drugi dan nakon ‘Bljeska’, rekao je u u Hrvatskom saboru SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac.

- Sve što sam završio od škola, završio sam u Hrvatskoj i nikad me nije nitko učio da ikoga mrzim, nisam čuo ni jednu lekciju ili poduku od ijednog nastavnika u kojoj bi bilo koja etnička grupa ili vjerska grupa trebala biti predmet mržnje i nijednom nam nitko nije došao i rekao da ćemo svake godine odlaziti u Jasenovac da vidimo kakav se zločin tamo dogodio. Ni 1995. ni danas ne živim ni s trunkom mržnje, ali živim u zemlji mržnje i nasilja motiviranog etničkom mržnjom. I onda čujem da je jedna osnovna škola u Zagrebu izrekla opomenu pred otkaz nastavniku, članu MENSA-e, dakle, jednom od najinteligentnijih građana ove zemlje zato što je na svom poslu na Facebooku napisao nešto o čemu bismo svi trebali razmišljati - rekao je Pupovac, osvrćući se na opomenu pred otkaz nastavniku Marku Šoliću, koji je kritizirao odlazak učenika u Vukovar.

Zastupnik SDSS-a zapitao je što osmaši slušaju na tom obaveznom školskom izletu.

- Slušaju da je Vojislav Stanimirović, jedan od saborskih zastupnika i predsjednik jedne parlamentarne stranke, prije nego što sam to ja postao, kojeg nikad nitko nije osudio i ni jedna institucija nije pokrenula ni jedan kazneni postupak, ratni zločinac. Koliko je on ratni zločinac, toliko sam i ja i pozivam DORH da čuje što sam rekao. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje i protiv rata već 30 godina i borit ću se i bit ću u klubu takvih zločinaca - rekao je Pupovac i dodao:

- I onda se čudimo što je mladi svijet obezglavljen, čemu doprinosi i nemali broj ljudi u Saboru svojim porukama mržnje prema svojim kolegama drugačijih političkih uvjerenja ili etničke pripadnosti. Čudimo se što ta djeca posežu za nasiljem i krivimo njih. Ali nisu krivi oni, krivi smo mi. Krivi su oni koji su na mjestu predsjednika Republike i slušaju kako se viče ‘Ubij, ubij Srbina’ i kažu ‘Nismo čuli’. Ili oni koji kažu da je pjevanje ‘Za dom spremni’ stanovitog pjevača na njegovim koncertima domoljublje, a njegov menadžer mene proglašava četnikom. Ja ću mu reći: ‘Ne, nisam ja četnik, ja spadam u klub onih koji su ratni zločinci zato što se godinama bore za mir, bore za toleranciju i protiv mržnje.’

Zemljišne brige

U raspravi o Zakonu o zemljišnim knjigama Boris Milošević naglasio je da je taj zakon iskorak u rješavanju postojećih problema. Tom prilikom ponovio je prijedlog koji je iznio u prvom čitanju, a to je davanje ovlasti jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, da mogu izdavati izvatke iz zemljišnih knjiga.

- Sada imamo mogućnost da ZK izvadak za bilo koju katastarsku općinu možemo dobiti na bilo kojem općinskom sudu, kod bilo kojeg javnog bilježnika ili preko usluge E-građanin. Bilo bi dobro da to omogućimo i općinama i gradovima i dopustimo im pristup registru, ali i nekim drugim izvadcima iz službenih evidencija jer činjenica je da se u brojnim općinama smanjuju ili ukidaju ispostave državnih i javnih službi. Tako općina predstavlja i jedinu javnu službu građanima, pogotovo onima koji imaju problema s javnim prijevozom prema većim središtima gdje su sada državne službe - rekao je zastupnik SDSS-a.

Milošević je spominjao 17 katastarskih općina, neke od njih u Gorskom kotaru, gdje su zemljišne knjige stavljene van snage: Dubrave, Plaški, Saborsko, Ogulin, Jasenak…

- U katastarskoj općini Drežnica, koja je jedna od najvećih katastarskih općina u Hrvatskoj, a gdje 70 posto površine zapravo čini šuma, zemljišne knjige stavljene su van snage 1995. odlukom Županijskog suda u Karlovcu. To je učinjeno neopravdano jer su upisi bili važeći i knjige su odražavale realno stanje na terenu - podsjetio je on.

Milošević je ocijenio da bi Ministarstvo uprave trebalo razmotriti da se upisi iz poništenih zemljišnih knjiga prepišu u novu knjigu kako bi vrijedili jer će u suprotnom svi tereti dokazivanja pasti na građane.

- Građani na tim područjima i zapravo svim područjima koja mi sad zovemo potpomognuta područja nemaju ni znanja, ni energije, ni novca da se uhvate u koštac s rješavanjem pitanja vlasništva i zemljišnih knjiga - zaključio je Boris Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više