>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Mirna Jasić

Manjinski zastupnik: Bez struje u Teslinoj domovini

Dok se najavljuje poskupljenje struje, mnoga mjesta u Hrvatskoj struju još uvijek nemaju: Suvaja, Vučipolje, Drenovac Osredački, Dabašnica, Glogovo, Bruvno, Duboki Dol, Malovan, Gubavčevo Polje, Parčići, Grulovići, Baljci Polje, Otišić, Koljane, Cikote, Jakovci, Bjelajci, Rogulje, itd

Hrvatski sabor je 2014. godine donio odluku kojom je 10. srpanj proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle - danom znanosti, tehnologije, inovacije. Tim je povodom u Saboru, stanku u ime Kluba zastupnika SDSS-a, zatražio Boris Milošević da bi naveo značaj ovog naučnika, rođenog prije 161 godinu. Osvrnuo se na sadašnji odnos Hrvatske prema Tesli, prema njegovom radu i ostavštini, ali i na dostupnost električne energije u RH.

S obzirom da se istog dana, 10. srpnja konstituirala zagrebačka Gradska skupština, Milošević je podsjetio da je Nikola Tesla 1892. godine govorio pred tadašnjim gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Amrušem i zastupnicima gradske skupštine. U ‘Narodnim novinama’ tada je zapisano: ‘Za grad Zagreb, kao glavni grad ove zemlje, nastaje ne samo mogućnost, nego baš dužnost da uvede tu novu rasvjetu, jer to nije samo koristi za grad sam, nego za cijelu zemlju, i rekao bih, sramota bi bila za Zagreb, da nije on kolovođa u tom pitanju. Bit će, dakako, poteškoća, ali je svaki početak težak, te će se moći kratkim vremenom i savjesnim radom i te poteškoće prevladati’. Nažalost, gradski oci ga nisu poslušali.

- Jesmo li mi u Hrvatskoj na pravi način vrednovali Nikolu Teslu, njegov život i rad? To ostavljam svakom od vas da prosudi, osobno mislim da nismo, odnosno potrebno je da stalno ukazujemo tko je Tesla bio i što je radio. Njegova rodna kuća obnovljena je tek 2006. godine, kada je izgrađen i memorijalni centar u njegovom rodnom selu i postavljeno novo spomen obilježje. Dakle, tek je 150. godišnjica rođenja zapravo vratila Nikolu Teslu na velika vrata u RH. Danas, osim njegovog Dana, imamo brojne ulice, škole, udruge, inicijative i nagrade, koje nose njegovo ime. No imamo i gorku činjenicu. Tri su spomenika Nikoli Tesli, radovi poznatog umjetnika Frana Kršinića, koji je po mnogima dao najbolji umjetnički prikaz Nikole Tesle; jedan je postavljen u Beogradu, jedan na Nijagarinim slapovima, a jedan je bio postavljen u Gospiću. Nažalost, on je 1992. godine miniran. Iako je taj spomenik 2006. godine obnovljen, on i dalje negdje stoji zatvoren i skuplja prašinu. Neću apelirati da ne zaboravimo Nikolu Teslu, jer je to nemoguće, ali apeliram da ne zaboravimo taj spomenik i da ga postavimo tamo gdje mu je mjesto - pozvao je Milošević.

I dok se najavljuje poskupljenje struje, Milošević je podsjetio na mjesta u Hrvatskoj koja struju još uvijek nemaju: Suvaja, Vučipolje, Drenovac Osredački, Dabašnica, Glogovo, Bruvno, Duboki Dol, Malovan, Gubavčevo Polje, Parčići, Grulovići, Baljci Polje, Otišić, Koljane, Cikote, Jakovci, Bjelajci, Rogulje, i tako dalje.

- Temeljem izraženog interesa za povratak, 2006. godine tadašnja je Vlada na inicijativu SDSS-a, prihvatila program sanacije i obnove niskonaponske mreže. I tada se krenulo u jaču obnovu da bi ljudi dobili priključke za struju. No taj proces ni do danas nije završen, pa se nadam da će ova Vlada u svom mandatu taj problem riješiti - zaključio je Boris Milošević.

1/1