Novosti

Manjinski zastupnik

Deložacije iz Sabora

Nakon stanke u Saboru, koju je zatražio zastupnik Milorad Pupovac, povodom izbacivanja iz sabornice zastupnika Ivana Pernara i Vilibora Sinčića, saborski Klub SDSS-a izrazio je protivljenje, smatrajući da to šalje lošu političku poruku

5lr2xh4lvgvcam1bnpb4w3ydojl

Prvo su došli po Pernara, zatim i po Sinčića – Sabor 2017. godine (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon stanke u Saboru, koju je zatražio zastupnik Milorad Pupovac, povodom izbacivanja iz sabornice zastupnika Ivana Pernara i Vilibora Sinčića, saborski Klub SDSS-a izrazio je protivljenje.

- Naši kolege iz Živog zida, kao grupa od marta 2012. godine, a sada i kao članovi stranke koja ima svoje zastupnike u Hrvatskom saboru, sprečavaju deložacije onih koji su se našli u situaciji da ne mogu otplaćivati svoje stanove ili kuće, kao i onih koji iz nekih drugih razloga koriste prostore koji nisu njihovi, a koje odlukom državnih institucija više ne smiju koristiti. Loša je politička poruka da je sada netko od njih deložiran iz Sabora. Nije se smjelo dogoditi da u kaosu koji je nastao, kolega Sinčić bude deložiran odnosno udaljen iz sabornice, jer za to nije bilo nikakve pretpostavke niti potrebe. Također, ne želim zbog toga optuživati saborsku stražu, jer se i ona našla u nezgodnoj situaciji u kojoj je trebalo uraditi nešto u svom opsegu posla, dok okolnosti nisu bile normalne. No grubo uzimanje mobitela iz ruke zastupnika Branimira Bunjca ne smije se događati u Saboru - rekao je Pupovac, smatrajući da Sabor u 90 posto vremena radi pristojno:

‘Ponekad se u sabornici čuju razne riječi tokom rasprava, više ili manje grube, a ponekad i one ružne. Svatko može doprinijeti tome da Sabor radi onako kako inače radi, pristojno, i uglavnom tome i jest tako. No, u ovom slučaju se trebalo, čim se vidjelo kamo to vodi, učiniti sve kako bi se to i spriječilo. Bilo bi dobro da se ova scena u Saboru nije dogodila’.

Zaobilaženje zakona

Na saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, zastupnik SDSS-a Mile Horvat upozorio je na problem registracija škola na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

- Politika kroz osnivača škola ima određenu ulogu u imenovanju ravnatelja, u određivanju školskih odbora, i tako dalje, no važna je i činjenica da osnivači nedopušteno ignoriraju zakon. Člankom 96. Zakona o odgoju i obrazovanju i jedinicama lokalne samouprave, općinama je dana mogućnost da zatraže prijenos osnivačkih prava od osnivača. A osnivač, dakle županija, ima zakonski rok da u 60 dana odgovori na zahtjev jedinica lokalne samouprave. No, pored toga imamo slučaj da su tri vijeća općina Borovo, Markušica i Negoslavci još prije dvije godine podnijela zahtjev za prijenos osnivačkih prava prema Vukovarsko-srijemskoj županiji. No, ni do dana današnjeg Vukovarsko-srijemska županija, kao osnivač škola u toj županiji, nije na te zahtjeve odgovorila – naveo je Horvat.

Također je upozorio: ‘Iz cijele te situacije proizlaze logična pitanja - jesmo li mi zemlja članica EU koja ignorira vlastite zahtjeve, te kako to da nitko iz nadležnog ministarstva u protekla 24 mjeseca nije reagirao na činjenicu da se iskazala određena politička volja u vijećima te tri općine da preuzmu osnivačka prava nad osnovnim školama?’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više