>

novosti logo

Kronika Kronika

Manjinski zastupnik: Ekonomska nejednakost unutar EU

Ekonomska nejednakost pogađa i pogađat će generacije te određuje kakvu ćemo imati demografsku, ekonomsku i obrazovnu stopu rasta kad je posrijedi naša zemlja, rekao je Pupovac

U sklopu slobodnih tema u Saboru, u ime Kluba zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac je ustanovio da je pitanje ekonomske jednakosti naše zemlje u odnosu prema drugim zemljama opasnije od koronavirusa, jer je trajnije, temeljitije i strukturalnije.

- Ekonomska nejednakost pogađa i pogađat će generacije te određuje kakvu ćemo imati demografsku, ekonomsku i obrazovnu stopu rasta, kakvu ćemo uopće imati stopu rasta kad je posrijedi naša zemlja. To je mnogo važnije od psihotičnih reakcija na ozbiljne probleme čije korijene naravno ne znamo do kraja i njima se bave oni koji su osposobljeniji nego što smo mi. Dobro je što je predsjednik Vlade Andrej Plenković nedavno bio u Portugalu na sastanku Prijatelja kohezije jer je to sastavni dio programa EU i Europske komisije koji je iznimno važan za Pribaltičke zemlje, države Višegradske grupe i zemlje jugoistoka Europe koje sve po svim pokazateljima trpe zbog ozbiljnog zaostajanja u ekonomskom, tehnološkom, ukupnom razvoju i ozbiljnih demografskih gubitaka - rekao je Pupovac i dodao da je namjera Komisije i zemalja članica EU da se sa sadašnjih 1,33% BDP-a izdvajanja u kohezijske I ukupne fondove smanje na 1,11, a kod pojedinih članica na 1%.

- EU za kohezijske fondove i ukupne fondove nije dobar pokazatelj i nije dobra poruka za zemlje kao što je Hrvatska. Ne samo da nije dobar zbog mogućeg smanjena izdvajanja za ujednačavanje ekonomskog rasta i ekonomskih jednakosti svih članica unutar Unije nego nije dobro zbog toga što u slučaju kada bi se i uspjelo zadržati planiranih 1,33 posto, kao što je to Europski parlament planirao, to ne bi bilo dovoljno zbog toga što mi trpimo ozbiljne pokazatelje nejednakosti – rekao je Pupovac i prikazao pokazatelje nejednakosti: ‘Za razdoblje od 2010. do 2016. godine zemlje Višegradske grupe, među kojima su Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, imale su veliku razliku kad je u pitanju omjer odljeva kapitala temeljem vlasništva iz tih zemalja i priljeva kapitala iz europskih fondova. Najbolje stoji Mađarska sa 7,4 posto temeljem odljeva kapitala i četiri posto priljeva iz europskih fondova u tom razdoblju, dok najgore stoji Češka’.

- Mi u tom pogledu sasvim sigurno nismo komparativni zbog ozbiljne bitke za sredstva kad su posrijedi europski fondovi. Ista je stvar kad je posrijedi rast plaća. U posljednjih 10 godina, rast plaća u zemljama kao što su Grčka, Španjolska, Italija, Portugal, Cipar i Hrvatska, u znatnom je zaostajanju. U takvim okolnostima sasvim je sigurno da se odlazak ljudi iz zemlje ne može zaustaviti bez strukturalne promjene u našoj ekonomiji. Posvećenost ekonomskoj jednakosti zemlje i jednakost unutar zemlje, jednakosti između Slavonije i sjevernih dijelova Hrvatske, Banije i Korduna, Like i Dalmacije i zapadnih dijelova je od ogromne važnosti. Iz tog razloga mislim da je iznimno važno da se posvetimo ovim temama – zaključio je Milorad Pupovac.

1/1