Novosti

Manjinski zastupnik

Изнeвjeрeнe идeje рaвнoпрaвнoсти и jeднaкoсти

И oви избoри, кao и прeтхoдних нeкoликo, jaснo су пoкaзaли дa живимo у врeмeну изнeвjeрeних oчeкивaњa. Изнeвjeрeнa je идeja слoбoдe и сaмoстaлнoсти. Слoбoдa je прeтвoрeнa у нejeднaкoст. Нejeднaкoст измeђу свe бoгaтиjих и свe сирoмaшниjих, свe привилeгирaниjих и свe oбeспрaвљeниjих, рeкao je Пупoвaц

7wn0yeertq5z06rqackz82ybk1o

Novi nas nacionalizam neće spasiti – Hrvatsku suverenisti (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U Saboru je sklopu slobodnih tema o ‘vremenu iznevjerenih očekivanja i jeziku lažnih nada’, govorio zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

- I ovi izbori, kao i prethodnih nekoliko, jasno su pokazali da živimo u vremenu iznevjerenih očekivanja. Iznevjerena je ideja slobode i samostalnosti. Sloboda je pretvorena u nejednakost. Nejednakost između sve bogatijih i sve siromašnijih, sve privilegiranijih i sve obespravljenijih. Samostalnost se pretvorila u gotovo potpunu koloniziranost i rastuću nesposobnost da se ključne politike - monetarna, ekonomska i vanjska - vode koliko-toliko samostalno. Iznevjerena je i ideja Evrope. Iznevjerena je unija jednakih građana i pravednog društva. Unija sve više slabi uslijed sve slabije regulacije, a sve snažnije deregulacije, a prvo pogoduje radno ovisnoj većini dok drugo pogoduje kapitalu i kapitalističkoj manjini. Iznevjerena je unija međusobno ravnopravnih članica. Nerazvijenije i siromašnije zemlje onim razvijenijima i bogatijima služe kao rezervoar crpljenja radne snage i ekstraprofita. Prije deset godina Njemačka je javnost optuživala Grčku za nerad, a Grčka je javnost optuživala Njemačku da preko svojih banaka uzima ono što oni zarade. Dakle, živimo u vremenu iznevjerenih očekivanja – rekao je Pupovac i naveo kako umjesto da stvaramo vrijeme ‘otrežnjenja’ stvaramo pretpostavke za nove ‘pijanke’ olakih očekivanja.

- Novi nas nacionalizam neće spasiti, jer ni u njemu kao ni onom prije njega nema ništa pozitivno. I dalje je on rodno mjesto hulja, a ne patriota, kao i korupcije i blokiranih, koliko god nastupao antikorupcijski i spasiteljski. Nacionalizam ne može zamijeniti lažni patriotizam. Njega treba zamijeniti savez odgovornih i otrežnjenih. Neće nas spasiti ni novi suverenizam, jer on ne spašava ni Ameriku pa neće ni Hrvatsku. Suverenizam i nacionalizam svoje uporište ne traže u smanjenju nejednakosti, kao ni u povećanju zaposlenosti, solidarnosti i uklanjanju neravnopravnosti među narodima i državama, već u podizanju žica i zidova. On umjesto bratstva između nejednakih i neravnopravnih, nudi ropstvo u mržnji prema drugima i različitima. Nudi ropstvo opsjene o samostalnosti i suverenosti u vremenima kad nam građani postaju samostalni i suvereni građani u zemljama kao što su Irska ili Njemačka – rekao je Pupovac i objasnio tko je kriv što živimo u vremenu iznevjerenih očekivanja.

- Nije kriva Crkva koja želi sve više moći, veće od politike i od banaka. Nisu krive ni banke koje s kapitalistima žele sve više moći od građana. Nisu krivi ni novi nacionalisti i novi suverenisti, a najmanje obeznađeni i dezorijentirani građani ove zemlje. Krivi smo mi! Mi koji još uvijek govorimo šupljim jezikom domoljublja dok nam domovina nestaje. Mi koji govorimo jezikom lažne socijalne pravednosti, a ona se iz dana u dan smanjuje. Mi koji govorimo jezikom neuvjerljivog evropejstva, a ono se svelo na odljev socijalnog i financijskog kapitala. Svi mi koji ne govorimo kako jeste i koji ne govorimo kako bi trebalo biti. Svi mi koji se nedovoljno suprotstavljamo i koji ne stvaramo nove politike - prosperiteta, jednakosti i solidarnosti – zaključio je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više