Novosti

Manjinski zastupnik

Lakše do državljanstva

Novim Zakonom o hrvatskom državljanstvu ispravlja se više od 30 godina duga nepravde napravljena administrativnom greškom zbog koje određeni broj građana nije ostvario državljansko pravo, smatra Milošević

L68po5vo9favhc0koo7hx1c4ywv

Boris Milošević (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

U sklopu slobodnih tema u Saboru zastupnik SDSS-a Boris Milošević govorio je o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu koji Sabor izglasao lani, a koji se primjenjuje od 1. januara 2020. godine.

- Taj je zakon donio važne izmjene, a za neke od njih se borio i saborski Klub SDSS-a te nam je veoma važno kako će se on primjenjivati u praksi, odnosno kako će u konkretnim predmetima postupati MUP i konzularna predstavništva u inozemstvu. Naglašavam da je veliki interes građana za ove zakonske izmjene. Zovu nas i pitaju što se mijenjalo u Zakonu, te koja kategorija građana ima pravo da podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskog državljanstva odnosno za utvrđivanje hrvatskog državljanstva. Pitaju također i za proceduru - kome, kada i kako podnijeti zahtjev za upis, odnosno za utvrđivanje hrvatskog državljanstva, jer građanima je to nejasno – rekao je Boris Milošević i naveo kako Zakon sadrži dva vrlo važna rješenja.

- Novim Zakonom o hrvatskom državljanstvu ispravlja se skoro više od 30 godina duga nepravde napravljena čistom administrativnom greškom u bivšoj državi gdje određeni broj građana koji su rođeni u bivšoj državi, najviše oni srpske nacionalnosti ali ne i isključivo, iako su im roditelji hrvatski državljani, kao djeca nisu ostvarili državljansko pravo. Dakle greškom matičara upisano im je neko drugo republičko državljanstvo, a ne hrvatsko, i onda oni zbog toga nisu smatrani hrvatskim državljanima. Sad ovaj zakon omogućuje da sami podnesu zahtjev i da se ta administrativna greška ispravi – objasnio je Milošević. Ovim Zakonom doneseno je i važno rješenje za građane koji žive u inozemstvu.

- Neki građani u inozemstvu, zbog vlastitog propusta, nisu djecu upisali u hrvatsko državljanstvo do punoljetnosti pa njihova djeca dosad nisu mogla postati hrvatski državljani. No prema ovom Zakonu, ta djeca koja su punoljetna, ovim izmjenama zakona mogu podnijeti u roku od dvije godine od stupanja Zakona na snagu, zahtjev za upis u evidenciju hrvatskog državljanstva – pojasnio je Milošević.

- Veoma je važno da postupanje MUP-a i konzularnih predstavništva u inozemstvu bude zakonito, ujednačeno i bez diskriminacije. Da nema traženja dokumentacije više od onog što je potrebno. Da nema neprihvaćanja zahtjeva, ukoliko je zahtjev nepotpun, nego da se zahtjev zaprimi, ali se stranka pozove da ga dopuni s jasnim uputama koje dokumente je još potrebno dostaviti da bi zahtjev bio kompletiran. Već imamo pritužbe i prigovore na pojedine konzulate, i reagirat ćemo ako treba. No nadam se da će to biti riješeno i da nećemo morati. Samo je potrebno primijeniti načela upravnog postupka, dati informaciju i pomoći neukim strankama, a ne trenirati disciplinu i pokazivati birokratske mišiće. Stoga pozivam MUP da objavi jasne upute, ali i da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jasno upozori sva konzularna predstavništva da postupaju u skladu sa zakonom i pravilima struke – zaključio je zastupnik Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više