Novosti

Manjinski zastupnik

Nebriga o Runjaninovom počivalištu

Ne vidim razloga zašto Republika Hrvatska ne bi preuzela brigu i plaćala simboličnu naknadu za grob Josifa Runjanina na groblju Uspenski u Novom Sadu, rekao je Milorad Pupovac

L4lbfdaqefy2csw3qjdneb3qcae

Josif Runjanin (1821-1878)

U sklopu slobodnih tema u Saboru, u ime Kluba zastupnika SDSS-a, Milorad Pupovac je istakao da će za dvije godine biti 130. godišnjica od kada je ‘Lijepa naša domovino’ postala hrvatska nacionalna himna.

- Još 1891. na današnjem Trgu Republike Hrvatske, nekadašnjem Kazališnom trgu, a potom Trgu maršala Tita, organizirano je predstavljanje i izbor hrvatske himne. Između tri opcije odabrana je ona za koju je tekst napisao Antun Mihanović, a koju je uglazbio poručnik Austro-Ugarske vojske Josif Runjanin, Srbin potekao iz Loznice, rođen u Vinkovcima, a umro u Novom Sadu. Runjanin je na valu ilirizma, koji je nosio Hrvate, Srbe i druge narode, mnoge patriote koji su htjeli više slobode, 1846. godine u kući glinskog trgovca Peleša praizveo ono što mi danas slušamo, nakon nekoliko preinaka, kao nacionalnu državnu himnu - rekao je Pupovac.

- Nitko ne skrbi o Runjaninovom grobu na groblju Uspenski u Novom Sadu, a trošarinu za grobno mjesto plaćaju profesor, član SDP-a Šandor Dembitz iz Hrvatske i njegov prijatelj, novosadski odvjetnik Branislav Gulić. Grobna naknada je simbolična po iznosu, ali simbolika nebrige je golema. Ne vidim razloga zašto RH, Konzulat u Subotici, Veleposlanstvo u Beogradu ili naše Ministarstvo kulture, koje ima sjedište u ulici Josipa Runjanina u Zagrebu, ne bi preuzelo brigu i plaćalo godišnju naknadu od nekoliko desetaka eura? Runjanin je to zaslužio kao i cijela generacija sličnih njemu. Ukoliko se Ministarstvo kulture ili Ministarstvo vanjskih poslova ogluši na ovaj poziv Kluba zastupnika SDSS-a, predlažem da Sabor razmisli da takvu praksu promijenimo te da zahvalimo ljudima na dosadašnjoj brizi i da kao država preuzmemo brigu – pozvao je Pupovac. Smatra dragocjenim što predstavnici Udruženja hrvatske nacionalne manjine iz Petrovaradina svake godine na dan Runjaninove smrti, polažu vijence i cvijeće na njegov grob.

- Vlada RH, na poticaj pripadnika srpske zajednice iz SDSS-a obnovila je kuću u kojoj je praizvedena hrvatska himna - tzv. Peleševu kuću u Glini. No ona je označena kao mjesto državne himne, ali nije pretvorena u planirani muzej. Zato pozivam Ministarstvo kulture da završi proces otkupa imovine i da počne uređivati Muzeja državne himne – zaključio je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više