>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Mirna Jasić

Manjinski zastupnik: Pala Vlada!

Sabor je izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću s 125 glasova zastupnika, dok ih je dvoje bilo suzdržano, a 15 protiv

Vlada Republike Hrvatske pala je danas nakon što je u Saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću. U skladu sa Zakonom o postupku primopredaje vlasti, Hrvatska će idućih 30 dana imati tehničku vladu. Tokom tih mjesec dana može doći i do preslagivanja, koje već danima najavljuje HDZ. Za mandatara su predložili ministra financija Zdravka Marića, koji u tom roku mora skupiti 76 potpisa, odnosno dobiti povjerenje saborske većine. Ukoliko mandatar ne sakupi dovoljan broj potpisa zastupnika ili se vlada ne izglasa u roku od mjesec dana, predsjednik Sabora morat će obavijestiti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da preslagivanje nije uspjelo te tada dolazi do raspuštanja Sabora i raspisuju se novi izbori. Prema Ustavu RH, izbori se moraju održati najranije 30, odnosno najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Prije glasanja o povjerenju Orešković je izjavio:

- Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini, dao sam sve od sebe i vjerujem da će budućnost biti bolja za Hrvatsku.

U ime Kluba zastupnika SDSS-a i Reformista zastupnik Milorad Pupovac je tokom rasprave istaknuo da je ovo prvi put da se u Hrvatskom saboru na dnevnom redu nalazi točka o opozivu predsjednika Vlade.

- Bilo bi dobro da do toga nije došlo, ali nažalost, od samog početka je izgledalo da je ovakav ishod neizbježan zbog načina na koji se vladajuća koalicija sastavljala i funkcionirala te zbog činjenice što se u šest mjeseci nije uspjela uspostaviti funkcionalna Vlada. Zbog činjenice da Vlada nije funkcionirala, nije funkcionirao ni parlament. Na kapaljku smo dobivali pretpostavke da možemo zasjedati, razvlačili smo sjednice i bili predmeti kritika i napada javnosti – rekao je Pupovac. Naveo je dva razloga zbog kojih je neophodan odlazak Oreškovića.

- Ovo je prva Vlada od postojanja Republike Hrvatske koja nije našla načina da integrira nacionalne manjine i manjinsku politiku u svoj program i koja nije zaustavila porast netolerancije, sukobljavanja i antimanjinskih poruka, razvijanih proteklih godina, a koje su se održavale i u samoj Vladi i u članicama koalicije. Na njih se odgovaralo općim porukama sve dok nije reagirala međunarodna zajednica, i kazala - dosta je! Iz tih razloga je međunarodni ugled Hrvatske, koji je teško stvaran, teško narušen. Također, razlog za odlazak premijera je i urušavanje pravnog poretka Hrvatske. Povjerenje građana u Vladu, vladine institucije, politiku i Sabor, pao je na vrlo niske grane, kao i samo funkcioniranje tijela javne vlasti jer u njih nema povjerenja zbog blokiranja ljudi, od javne televizije pa do pojedinih ministarstava. Takvo stanje se ne da popraviti pojedinim mjerama fiskalne ili bilo koje druge politike jer ono ulijeva nepovjerenje kod međunarodnih kreditora i investitora, pa nije moguće ostvariti ono što premijer smatra da je neophodno - razvoj i priljev investicija – rekao je Pupovac.

- Neka nam ovo bude pouka da se više nikad ne upuštamo u ovakve eksperimente sastavljanja Vlade na brzinu, s nejasnim ciljevima i s još nejasnijim mogućim ishodima. Nije drama što smo sada imali opoziv, ali bit će tragedija ukoliko ga ponovimo – zaključio je.

1/1