>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Mirna Jasić

Manjinski zastupnik: Sačuvati Imunološki

Ako je Istražno povjerenstvo o Imunološkom mjesto na kojem se trebamo osvještavati o tome kako se ne smijemo odnositi prema nacionalnom bogatstvu koje čine vrhunsko znanje i tehnologija, onda sam apsolutno za njegovo osnivanje, smatra Pupovac

Na saborskoj raspravi o prijedlogu Odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda, u ime Kluba SDSS-a Milorad Pupovac je pitao - što se može napraviti pokretanjem ovakve inicijative oko stvari koja je uvelike već završena, i koja prošlost s kojom se nitko ne može pohvaliti u moralnom, pravnom i političkom smislu.

- Neophodno je da o ovome raspravljamo ukoliko će nam primjer Imunološkog zavoda poslužiti da osvijestimo način upravljanja koji se više nikada ne bi smio ponoviti. Ako je Istražno povjerenstvo o Imunološkom mjesto na kojem se trebamo osvještavati, nažalost s golemim zakašnjenjem, o tome kako se ne smijemo odnositi prema nacionalnom bogatstvu koje čine vrhunsko znanje i tehnologija, onda sam apsolutno za osnivanje ovog Povjerenstva. No, ako će njegovo osnivanje poslužiti samo da bismo još jedanput jedni druge optuživali o tome zašto smo bili neoprezni i dopustili ono što se godinama odvijalo s Imunološkim, tada putem njega ništa nećemo postići. Ako je moguće da istražno povjerenstvo ojača svijest, te ako omogući da entuzijastima u Imunološkom, koji žele sačuvati svoja radna mjesta i još tog preostalog znanja, tehnologije i vještina, nastave raditi, onda sam zasigurno za to da ovo Istražno povjerenstvo krene s radom - zaključio je Pupovac.

Koncesije i korupcija

Raspravljalo se u Saboru i o prijedlogu Zakona o koncesijama, a u ime SDSS-ovog kluba zastupnika Boris Milošević je naveo da, iako je riječ o suhoparnom Zakonu, saborska rasprava je pokazala važnost ove materije, jer koncesije su regulirane brojnim drugim sektorskim zakonima.

- Ovim zakonom jasno je postavljena uloga Ministarstva financija kao javnog pravnog tijela, dakle središnjeg tijela koje koordinira i rukovodi politikom koncesija. No, ostvarivanje politike koncesija ne ovisi samo o Ministarstvu financija nego u mnogome i o postupanju davatelja koncesija. Generalno se iz ovog Zakona može zaključiti da Ministarstvo financija želi disciplinirati davatelje koncesija, nameće im određene obveze, no hoće li oni te obveze moći ispuniti, hoće li imati kapaciteta za to, to ćemo vidjeti tek kad se Zakon bude provodio. Ali nadam se da će zbog njega doći do smanjenja neplaćanja javnih davanja odnosno koncesija, a što je omogućeno i nadzorom od strane Ministarstva financija. No, predložio bih stručnom nositelju izrade ovog zakona, odnosno Ministarstvu financija, da u ovaj prijedlog Zakona u uvodnom dijelu doda ocjenu stanja o politici koncesioniranja u RH, jer sada ono nije naznačeno – rekao je Milošević, i dodao da je dosadašnja situacija u politici koncesioniranja puna ekscesa, skandala i koruptivnih radnji, što je sve vidljivo i kroz ovu saborsku raspravu na kojoj se naglašavani slučajevi koji su punili medijske naslovnice.

- Uglavnom smo imali situaciju da koncesionari nisu plaćali svoju koncesiju ili da su iskorištavali više od onoga što su koncesijom dobili. Jedno od žarišta loše politike koncesioniranja bilo je po pitanju koncesija koje se odnose na eksploataciju mineralnih sirovina. Prije određenog vremena, na području Zadarske županije sam istraživao koncesije za područja eksploatacije mineralnih sirovina, i naišao sam da je tamo plaćanje koncesija bila iznimka, a ne pravilo. Koncesionari su često eksploatirali na lokacijama koje nisu dobili koncesijom, a nisu poštivali ni vrijeme ni količinu na koje su dobili pravo da eksploatiraju - rekao je Milošević.

Smatra da je jedan od ključnih instrumenata politike koncesioniranja - Registar koncesija, kao jedinstvena baza podataka o svim koncesijama u RH, koji postoji od 2006.godine, a na osnovu kojeg Ministarstvo financija može pratiti sve koncesije.

- Registar koncesija je javan i svatko na njemu može vidjeti podatke o koncesijama. Ali, smatram da registar nije dovoljno transparentan, jer mu je tražilica prekomplicirana. Također, veoma je važno da ga davatelji koncesija ažurno pune vjerodostojnim podacima - zaključio je Boris Milošević.

1/1