Novosti

Manjinski zastupnik

Teatar apsurda na HRT-u

U atmosferi fake newsa, govora mržnje, brojnih tužbi i zabrinjavajuće sudske prakse koja satiru tretira kao činjeničnu vijest podložnu preispitivanju, HRT tuži vlastite novinare: je li to uloga HRT-a kao javnog servisa?

41gpkaf0yhw9nq6s2rp7phb342r

Sramoćenje i samosramoćenje – HRT (foto Jurica Gaolić/PIXSELL)

Na saborskoj raspravi o prijedlogu da Antonija Petričušić bude imenovana u Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije, Boris Milošević je u ime Kluba zastupnika SDSS-a rekao da podržava njeno imenovanje, ali i prosvjed novinara i bojkot HRT-a.

- Nadzorni odbor je važno tijelo koje prema Zakonu o HRT-u ima velike ovlasti, ali za svoj rad mora odgovarati Saboru. Zato je posebno važno da bude popunjen kvalitetnim kadrom, kako bismo, uz ostalo, imali pravu sliku o tome što se na HRT-u događa. Predložena kandidatkinja zadovoljava formalne uvjete i u ovom slučaju poklanjam vjeru nadležnom saborskom odboru koji ju je predložio, a to nam je u ovom trenutku potrebno jer je stanje na HRT-u loše već dulje vrijeme: primjer koji me posebno zasmetao je predstavljanje knjige o Jasenovcu koja negira ne samo da se u tom logoru dogodio holokaust nego i to da je ondje uopće bilo zločina. Povrh toga, odgovorni pojedinci s HRT-a za medije izjavljuju da se taj propust zbio stoga što nije bilo izjava druge strane; ako je propust samo u tome, tom logikom možemo očekivati da, kad sljedeći put budemo obilježavati Svjetski dan holokausta, s druge strane gost bude neki njegov negator – kazao je Milošević, podsjećajući da su zastupnici SDSS-a i Savjet za nacionalne manjine Vlade RH više puta u Saboru izražavali svoje nezadovoljstvo radom HRT-a, posebice onim vezanim uz ispunjavanje odrednica Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Izražavali smo nezadovoljstvo udjelom sadržaja manjinskog programa na HRT-u, nedostatkom kadra koji bi se bavio manjinskom problematikom te njegovom edukacijom, no ponajviše nedostatkom emisija i programa na jezicima nacionalnih manjina. Održani su brojni sastanci s predstavnicima HRT-a, na sjednice Savjeta bili su pozivani urednici, članovi Ravnateljstva i sam glavni ravnatelj: o svemu tome je, dakle, raspravljano i doneseni su brojni zaključci koji su poslani HRT-u, no ondje je to ignorirano i godinama na tom planu nema pomaka - rekao je Milošević. Posebno ga zabrinjavaju brojne tužbe protiv novinara.

- U posljednje su vrijeme naši mediji i novinari zatrpani tužbama. U atmosferi fake newsa, govora mržnje, brojnih tužbi i zabrinjavajuće sudske prakse koja satiru tretira kao činjeničnu vijest podložnu preispitivanju, događa se da se HRT priklanja strani koja tuži, čak i vlastite novinare: je li to uloga HRT-a kao javnog servisa? – upitao je SDSS-ov zastupnik, zaključivši da su te tužbe jasan primjer kršenja medijskih sloboda i Europske konvencije o ljudskim pravima.

- HRT je dostupan publici brojnijoj od 20 milijuna gledalaca i može kreirati javno mnijenje puno šire od hrvatskog, no ništa od toga ne radi, nego se bavi progonom novinara. I u drugim europskim zemljama postoje tužbe protiv medija i novinara, ali samo ovdje javni servis tuži novinare i to vlastite. Umjesto da rješava tolike probleme koje ima, HRT je odlučio ‘suočavati se’ s novinarima; to je teatar apsurda. Umjesto da se vodi računa o tome kako da se poveća vlastita nezavisnost i ojača uloga javnog servisa, HRT ovakvim postupanjem gubi publiku, gubi povjerenje javnosti, gubi prijatelje i gledatelje. Ovo su najgori potezi koje je HRT povukao od svog osnutka i oni se ne mogu opravdati, mogu se samo popraviti i to jedino povlačenjem tužbi – rekao je Milošević, dodavši da je onaj koji je vodstvu HRT-a predložio pokretanje tužbe protiv medija time napravio medvjeđu uslugu te ne zaslužuje biti na javnom servisu. Dodatno je ilustrirao loše odlučivanje i poslovanje.

- Protiv tjednika Nacional HRT je podnio dvije tužbe preko dvaju odvjetničkih društava za istu stvar, nanošenje štete ugledu i časti: u jednoj tužbi traži dvadeset tisuća, a u drugoj dvjesto tisuća kuna. Po Zakonu o parničnom postupku, tužba koja je podnesena druga bit će odbačena, a u proces će samo prva, prije podnesena, no odvjetničke i sudske troškove HRT će morati platiti za obje tužbe. Dakle, profitiraju samo odvjetnička društva. Bez obzira na rezultate sudskih postupaka, koje HRT može dobiti i njima ‘zaraditi’ više od dva milijuna kuna, dugoročno će HRT biti veliki gubitnik. Stoga apeliram na vodstvo kuće, a pogotovo na Nadzorni odbor koji je odgovoran za zakonito poslovanje, da prekine praksu sramoćenja javnog medijskog servisa i povuče tužbe – zaključio je Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više