Novosti

Manjinski zastupnik

Veljunski most na čekanju

Boris Milošević postavio je u sklopu aktualnog prijepodneva pitanje ministru mora, prometa i infrastrukture vezano uz stanje i ulaganje u prometnu infrastrukturu an područjima posebne državne skrbi

O6j08hdk1k9f07r02r8qotah3t7

Ruševina koranskog mosta 

Na početku još jednog zasjedanja Hrvatskog sabora, SDSS-ovac Boris Milošević postavio je u sklopu aktualnog prijepodneva pitanje ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću vezano uz stanje i ulaganje u prometnu infrastrukturu na područjima posebne državne skrbi.

- Dok čekamo sustavne i nove mjere kako bi se na tim područjima ponovno poboljšali životni uvjeti, pogotovu Zakon o potpomognutim područjima, neki građani u pojedinim tamošnjim naseljima još nemaju pristup struji i vodi ili adekvatnu prometnu infrastrukturu. Primjerice, kod Veljuna već četiri godine čekaju novi most preko Korane, pošto je stari uništen u poplavi, pa do Karlovca moraju ići obilaznim putem dugim 50 kilometara, što im priječi da se ozbiljno bave poljoprivredom i ruralnim turizmom. Pojedine ceste Karlovačke županije, npr. ona Jasenak-Drežnica, i inače su u katastrofalnom stanju i vape za sanacijom. Kad će spomenuti most, za koji su ishodovane sve dozvole i dokumentacija, biti izgrađen te što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture može napraviti po pitanju županijskih cesta? - upitao je zastupnik naše manjine. Oleg Butković je odgovorio da Ministarstvo i Hrvatske ceste rade na više infrastrukturnih projekata na područjima posebne državne skrbi.

- Hrvatske ceste su izradile projektnu dokumentaciju, raspisale natječaj i ugovorile gradnju mosta ukupne vrijednosti pet milijuna kuna (bez PDV-a.) Izvedeno je već oko 40 posto radova, ali se u posljednje vrijeme nije moglo dalje raditi zbog poplava. No sada je situacija drugačija, radovi će se nastaviti i vjerujem da će biti gotovi ove godine. Za pristupne ceste koje vode do državne ceste na tom području u ovom se trenutku priprema aneks ugovora za radove čija je ukupna vrijednost oko 1,1 milijuna kuna. Što se tiče drugih cesta u Karlovačkoj županiji, posebno županijske ceste, one nisu u ingerenciji Ministarstva i Hrvatskih cesta nego u nadležnost te administrativne jedinice. Ipak, lani smo Karlovačkoj županijskoj upravi za ceste osigurali dodatnih 15,5 milijuna kuna, a to ćemo učiniti i ove godine, jer je ova Vlada prva shvatila problematiku, a to je nedostatak prihoda županijskih uprava za ceste - rekao je ministar.

Agrokor: slika i prilika ekonomije

Za saborske rasprave o prijedlogu za pokretanje pitanje povjerenja Martini Dalić, potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, Milorad Pupovac je podsjetio da je još u sklopu lanjske rasprave o lex Agrokoru, istaknuo da je cijela ta operacija vrlo riskantna za Hrvatsku te da je taj koncern hrvatska slika jednog modela ekonomije i gospodarstva koji se desetljećima razvijao, a onda sve iscrpio i sam kolabirao.

- Moglo se to dogoditi i ranije, no mnogi ključni akteri, kojima je posao da upozore na rizike, prije svega banke, nisu htjeli podijeliti odgovornost, pa su brojni dobavljači i vjerovnici bili svojevrsnim talcima tih okolnosti. Da nije, uza sve manjkavosti, donesen ovakav zakon, visoku cijenu te talačke pozicije platili bi upravo dobavljači i hrvatski radnici. Nakon godinu dana, možemo žaliti što se sve moralo nabrzinu raditi, jer to sa sobom donosi i pogreške. No objektivno gledajući, bili smo u vremenskoj stisci koja je uzrokovala i činjenica da je jedna koalicija uslijed toga puknula te da je pored ozbiljne i duboke ekonomske krize koja je mogla izbiti zbog Agrokora izbila i politička kriza - rekao je Pupovac i naveo da Klub SDSS-a zauzima poziciju opreznoga i skeptičnog realista koji ne srlja u svojim odlukama te zadržava pravo da upozorava na pojave koje smatra riskantnima.

- Zahvaljujući djelovanju različitih aktera u javnom prostoru, neke od stvari koje su se počele događati u Agrokoru ozbiljno su kontaminirale realizaciju zakona i ugrozile vjerodostojnost svih nas koji smo dali povjerenje njegovoj realizaciji. Nasreću, ključni uzrok te kontaminacije je otklonjen. Gospodin Fabris Peruško je vratio povjerenje koje smo izgubili i to se potvrdilo i činjenicom da je zajedno s potpredsjednicom Vlade u relativno kratkom vremenu došao do nacrta nagodbe i suglasnosti oko toga nacrta, što je jamstvo vrlo visokog stupnja vjerojatnosti da će nagodba biti postignuta u zakonskom roku. U jednom trenutku je izgledalo kao da se geopolitičke igre tako snažno prelijevaju oko pitanja Agrokora kao mjesta krize hrvatske ekonomije i da će to slomiti mogućnost postizanja nagodbe, ali danas, zahvaljujući između ostalog vještini izvanredne uprave i potpredsjednice Vlade, taj se slom nije dogodio – zaključio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više