Novosti

Kronika

Maрa Шупицa: Дoбрo прoлaзимo нa нaтjeчajимa

Oпћинa сe jaвљa нa свe нaтjeчaje нa кojимa имaмo шaнсу прoћи, a кaд у тoмe успиjeмo, тo будe рaдoст свимa кojи oвдje рaдe и живe, кaжe дoнaчeлницa Плaшкoг

Large 10

Kako Plaški trenutačno živi?

Iza nas je teško razdoblje duge izoliranosti radi korone: manjak neposredne komunikacije utječe na psihofizičko stanje ljudi, pogotovu starijih. Tome se donekle doskočilo kroz projekt Zaželi!, koji se ovdje provodi od 2018. a u sklopu kojeg je zaposleno 25 gerontodomaćica, mahom teže zapošljivih žena koje brinući o 125 starijih i nemoćnih osoba ipak i same ostvaruju nekakav prihod. To je značajno i za cijelu općinu, jer se njihove plaće, kao i plaće koordinatora i voditelja projekta, troše ovdje. Kako financiranje projekta prestaje u maju, prijavit ćemo se za novu fazu, koja bi trebala potrajati godinu dana: to je, ponavljam, važno ne samo za korisnike i gerontodomaćice nego i za cijelu ovu nerazvijenu sredinu, u kojoj djeluje tek nekoliko obrta i OPG-ova; osim Šumarije, većih tvrtki uopće nema, prostori nekadašnje tvornice celuloze zjape prazni, a nakon predugog stečajnog postupka nad tom firmom Općina još potražuje milijun kuna za neplaćenu komunalnu naknadu. Malom poduzetništvu mogli bi pronaći radne prostore u bivšoj kasarni i zgradi nekadašnjih Saveznih rezervi u kojoj se skladištio higijenski materijal za cijelu SFRJ, ali je cijena najma, čini se, ipak previsoka, pa nije bilo prijava. Država bi, s obzirom na to da su te zgrade u vlasništvu Ministarstva gospodarstva koje je u njihovo uređenje uložilo nekoliko milijuna kuna, ipak morala sniziti najamnine u nerazvijenim područjima Hrvatske, da netko uopće poželi na njima živjeti i raditi.

Kako ste prošli s prijavama na natječaje za projekte?

Program za sredine s više od pet posto manjinskog stanovništva polučio je između 2018. i 2020. dobre rezultate, pogotovu one vezane uz obnovu infrastrukture: u dva smo navrata obnovili neke putove, a izmijenili smo i krovište na Domu kulture, odnosno zgradi u kojoj je održano Drugo zasjedanje ZAVNOH-a. Sredstva osiguravamo i preko Ministarstva kulture i medija, a prijavili smo se i za novi projekt Ministarstva regionalnog razvoja. Što se tiče ovdašnjih OPG-ova, oni su uglavnom vezani uz poljoprivredu, pa ne možemo reći da je zemlja zapuštena. Osim pčelarstva i ovčarstva, ljudi na njima uzgajaju orahe, aroniju i lješnjake. Projekata namijenjenih njima možda nije bilo puno, ali smo bar neke uspjeli poboljšati i modernizirati.

Kako stojite s brendiranjem Plaškog kao turističkog odredišta?

Naše je prednost smještaj uz cestu D42, odnosno onu koja, kad se odvojite od autoputa, ide od Vrbovskog prema Plitvičkim jezerima. Unatrag pet godina značajno smo povećali smještajne kapacitete - imamo puno kuća za odmor, koje su prošlog ljeta bile popunjene unatoč općem padu turističkog prometa uzrokovanog koronom. U tom je smislu Općina puno napravila ulažući u infrastrukturu, posebice u obnovu i asfaltiranje cesta do takvih objekata.

Čime bi se SDSS mogao pohvaliti u proteklom mandatu?

To je stranka koja se najviše zalaže za razvoj ovog područja, jer se u dogovoru s Vladom u kojoj imamo predstavnike provode operativni programi: oni koje predviđamo za razdoblje od 2021. do 2024. još su bolji i konkretniji, pa mislim da bismo mogli polučiti još više rezultata. Raspisujemo projekte za sve natječaje na kojima imamo šansu proći, a kad u tome uspijemo, to bude radost svima koji ovdje rade i žive, jer smo shvatili da se samo zajedno možemo boriti za rješavanje zajedničkih problema.

Kako stojite s demografskim pokazateljima?

Stanje je dosta loše, broj stanovnika pada kontinuirano od 1991., pa nakon predstojećeg popisa možemo očekivati pad na oko 1.800 osoba svega. Mlađi su otišli zbog posla, makar samo privremeno, no uzrok pada je ponajviše povećana stopa mortaliteta, odnosno smrtnosti uslijed starosti. Ipak, ima ovdje i mlađih porodica s po troje djece, pa se odvija nastava po modelu C i pravoslavni vjeronauk. Nažalost, ima i neženja koji ovdje teško pronalaze bračne družice. Mladi se uključuju u politički život jer žele promjene i brži razvoj, pa će tako jedna mlada žena na predstojećim lokalnim izborima biti nositeljica SDSS-ove liste, a ja se – radi iskustva i rezultata polučenih na natječajima – opet kandidiram za donačelnicu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više