Novosti

Politika

Marijan i detektivi

Pre nekoliko godina u Borovu Naselju su osvanuli grafiti na ćirilici. Posumnjalo se na Srbe jer, logično, koji Hrvat još piše ćirilicom. No ono što se činilo logičnim, ispostavilo se da nije bilo tako. Slično je bilo i sa skrnavljenjem spomenika poginulim redarstvenicima u Borovu: nepoznati počinilac, nekim čudom, nije bio srpske već mađarske nacionalnosti

V722ns3r9cfesjw1qr8kwz10q3q

Oštećena spomen-ploča poginulom hrvatskom branitelju Velimiru Đereku Sokolu (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Vukovarska policija još nije bila pošteno završila uviđaj na vukovarskom Sajmištu, gde je oštećena spomen-ploča poginulom hrvatskom branitelju Velimiru Đereku Sokolu, a zamenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček (HKS) već se brže-bolje oglasio saopštenjem u kojem je nepoznatom počiniocu odmah odredio nacionalnost, sugerišući tako istražnim organima u kojem pravcu treba da deluju. U osudi ‘onih koji se ne mire s činjenicom da je Vukovar sastavni deo RH’ pridružili su se HDZ, HDSSB i razne udruge, sve do saborskog Odbora za veterane.

Osim što je obelodanio da je ‘počinilac ili više njih’ srpske nacionalnosti, Pavliček je zaključio da ‘ovakvi i slični vandalski činovi samo produbljuju jaz između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu’. Tome je još dodao ‘da je sve to posledica razdvojenosti dece od vrtićke dobi do srednjih škola, što dovodi do lažnog suživota i nažalost do ovakvih i sličnih incidenata’.

Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj i član tzv. Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, zastideo se svoje nacionalnosti i osetio potrebu da se ‘ispriča’. ‘Iskreno, sramim se što sam pripadnik srpske nacionalne manjine. Koliko god pokušavao pokazati da nas ima koji ovu zemlju doživljavamo kao svoju jedinu domovinu, uvek nas divljaci vrate godinama unazad’, poručio je Mišić.

Na sednici Gradskog veća Vukovara Nebojša Vidović iz SDSS-a prozvao je zamenika gradonačelnika što je u osudi skrnavljenja spomenika hrvatskog branitelja indirektno optužio pripadnike srpske zajednice, iako još uvek nije utvrđeno ko je počinio taj vandalski čin. Pavliček mu je odgovorio kako je ‘samo izneo svoje sumnje’.

Pre nekoliko godina u Borovu Naselju su osvanuli grafiti na ćirilici. Posumnjalo se na Srbe jer, logično, koji Hrvat još piše ćirilicom. No ono što se činilo logičnim, ispostavilo se da nije bilo tako. Slično je bilo i sa skrnavljenjem spomenika poginulim redarstvenicima u Borovu: nepoznati počinilac, nekim čudom, nije bio srpske već mađarske nacionalnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više