Novosti

Intervju

Marino Čajdo: Centralna tema je status književnica

Centralna tema ovogodišnjeg festivala je književnost i status književnica, kako u regionalnom kontekstu tako i iz povijesnog aspekta, kaže Marino Čajdo, producent Vox Feminae Festivala

Oyrdfp62n3xys36nk3390wwb33f

Marino Čajdo

Što nas sve očekuje na ovogodišnjem Vox Feminae Festivalu, koji je započeo 5. svibnja i traje do 24. svibnja?

Kao i svake godine dosad, Vox Feminae se trudi objediniti, aktualizirati i popularizirati feministička pitanja i teme rodne ravnopravnosti kroz diskusijski, umjetnički i filmski program. Osim programa posvećenog strašnim ženama i književnicama, dotaknut ćemo se i aktualnih pitanja LGBTIQ ravnopravnosti u društvu, primjerice kroz razgovor s Duginim obiteljima, Ivom Šegotom i Mladenom Kožićem o vrijednom trudu i putu oko ostvarenja prava na posvojenje istospolnih parova. Kraj festivala uprizorit će i premijeru dokumentarnog filma ‘Želim to i doma’ nastalog upravo u produkciji Vox Feminae tima, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića. Film intimno progovara o životu LGBTIQ populacije i diskriminaciji u svakodnevnom okruženju.

Koja je glavna tema festivala i zašto?

Ove je godine na festivalu centralna tema književnost i status književnica, kako u regionalnom kontekstu tako i iz povijesnog aspekta. Razgovarat ćemo o rodnom jazu na književnoj sceni u zemljama bivše Jugoslavije s članicama kolektiva Pobunjene čitateljke koje pripremaju iscrpnu analizu produkcije književnica u odnosu na njihovu zastupljenost prema sve većem opsegu, utjecaju i originalnosti na književnoj sceni. Uz slovenski kolektiv Four Voices razgovarat ćemo o bumu queer i lezbijske književnosti u Sloveniji, a oba programa će dati i lokalnu perspektivu kroz moderaciju Antonele Marušić. Posebno se radujemo i nastavku naše uspješne serije predavanja koja prate društvenu igru ‘Fierce Women’, ovaj put u realizaciji Jasne Žmak koja će se baviti nevidljivom poviješću lezbijske književnosti, odnosno dinamikama koje su tijekom povijesti uvjetovale produkciju i recepciju lezbijskih motiva i identiteta u književnom polju.

Kako će festival funkcionirati s obzirom na okolnosti u vezi epidemije? Jeste li razmišljali o otkazivanju i koliko je teško bilo izvesti cjelokupnu organizaciju?

Festivalski program se odvija u kombinaciji online predavanja i razgovora putem Zooma te unaprijed pripremljenih izložbi, izvedbi i filmskog programa koji ćemo redovito objavljivati na portalu Voxfeminae.net i našim društvenim mrežama. Dvoumile smo se trebamo li čekati povoljnije epidemiološke uvjete i popuštanje mjera, ali je prevladao radoholičarski duh unutar tima, želja da u ovom vremenu koje karakterizira manjak kulturnih i društvenih zbivanja u javnom prostoru ponudimo kvalitetan sadržaj i, naravno, spremnost naših festivalskih suradnica da se odazovu programu. Organizacija nam nije nimalo teško pala. Žao nam je što smo morale na čekanje staviti neke specifične programske sadržaje koji naprosto bolje dišu kroz prezentaciju u živom prostoru, ali kako pitanja rodne ravnopravnosti zasigurno još dugo neće ući u zastaru, dočekat će svoj optimalan trenutak za prezentaciju. Ipak je patrijarhat najveća bolest današnjeg društva.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više