>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Igor Lasić

Marko Alviž: Uljanik proizvođačima

Član Stožera za obranu hrvatske brodogradnje – Uljanik: Prvi put smo se našli u poziciji da neposredni proizvođači izravno odlučuju o sudbini poduzeća. No najprije Uljanik mora opstati

Uljanikov novi Nadzorni odbor u ovom trenutku rješava pitanje stare uprave škvera, i zatim nove. Kakav je to proces, iz radničke perspektive?

Sudbinski ozbiljan, jer se nikako ne smijemo pokajati oko tih odluka. Stekli su se uvjeti za smjenu stare uprave, dok sljedeću ne možemo imenovati kao instantno rješenje. No bit će okrenuta nova stranica, jer ni Vlada više ne želi razgovarati s dosadašnjom upravom. Od činjenice da će konačno imati ozbiljnog sugovornika očekujemo značajan pomak. Ipak, trebale su nam godine da dospijemo u ovakvu krizu, pa će nam trebati i nešto vremena da se iz nje izvučemo. Nama radnicima su bitni i odnosi s naručiteljima brodova. Nismo znali da su neki od njih više puta sudjelovali u isplatama plaća. Ali njima nisu zauzvrat ispunjena neka obećanja. Svi smo, realno, taoci takve situacije. U obostranom je interesu da pokrenemo proizvodnju, prvenstveno što se tiče tri naručena broda za kupce iz Australije, Nizozemske i Kuvajta.

Slijedi pitanje strateškog partnera. Ali radnicima, pa i državi, ne odgovaraju postojeći škverski vlasnici u Hrvatskoj?

Ne, Končar je pokazao namjeru da u brodogradnju uloži samo novac od buduće prodaje dijela naše imovine. To bismo znali i sami. Debeljak ne uspijeva održavati osnovnu djelatnost ni u Splitu. Spominje se talijanski Fincantieri, doduše više za 3. maj, ali to je već zanimljivija mogućnost. Uz to je važna i činjenica da su oni u državnom vlasništvu, dok se nama tvrdi kako je to u Hrvatskoj nemoguće. No osnovno je pitanje bismo li mi takvome nekome bili podizvođač ili bismo imali određenu samostalnost. Nama je svatko kojeg zanima brodogradnja, a ne npr. nekretnine, bolji od drugih. Sredstva za likvidnost trebaju nam odmah, ucijenjeni smo, nemamo puno izbora.

Stožer za obranu sad je glavni zastupnik radničkog interesa u Uljaniku, ali očito ne zato što su svi ostali digli ruke?

Nisu svi digli ruke, nego je stožer nastao i profunkcionirao zbog nedjelovanja većine sindikata. Udružili smo se u koordinaciju s Jadranskim sindikatom i nadamo se da će radničko predstavljanje biti efikasnije. Prvi put smo se našli u poziciji da neposredni proizvođači izravno odlučuju o sudbini poduzeća. No najprije Uljanik mora opstati, a za to treba prvo svoju kortu očistiti, kao što kažu Istrijani.

1/2