Novosti

Intervju

Marko Vučetić: Treba pamtiti obitelj Zec

Dokle god Hrvatska ne štiti sve svoje građane i ne želi kazniti sve zločince nad svim građanima, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, ne možemo postati država, nego smo samo privid države koju netko koristi kako bi ostvario svoju materijalnu korist, kaže Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik

Hl3l7r520s01hs2l9nwgoq5tdq8

Marko Vučetić (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Među rijetkima ste koji su se sjetili godišnjice ubojstva obitelji Zec?

Ubojstvo djevojčice Aleksandre Zec i njene obitelji dio je povijesti koju trebamo kritički sagledavati. Nedvojbeno je obitelj Zec bila žrtva i bezosjećajni egzekutori nisu prekinuli samo jednu obiteljsku, individualnu povijest, nego su napravili zločin kojim su opteretili hrvatsku povijest. Svatko tko se nije sjetio javno progovoriti o ovom zločinu pripada civilizacijskom dnu. U Hrvatskoj još uvijek nemamo osoba koje se mogu nazvati javnim intelektualcima. Oni bi iz zaborava trebali izvući sjećanja na događaje kojih se jedno društvo treba sjećati. Ovo je, nažalost, sjećanje na zločin.

Napisali ste ‘dok ubojice neometano hodaju među nama, nismo država slobodnih građana’?

Ne možemo biti građansko društvo i ne možemo biti društvo sloboda dokle god šutimo, dokle god aktivnim djelovanjem, na čelu s hrvatskim pravosuđem, ne osudimo poznate zločince. Ne možemo sebe smatrati slobodnim građanima jer slobodni građanin je onaj koji ima zdrav nacionalni identitet, zdrav razumski pogled na povijest. Zdrav nacionalni identitet nije onaj koji bi štitio ubojice i koji ubojicama daje da prebivaju među nama.

Zašto su srpske žrtve iz rata devedesetih prešućene?

To je posljedica neslobode i patološkog pogleda na povijest. Smatra se da ako bismo komemorirali srpske žrtve, time se odustaje od prošlosti i povijesti vlastitog naroda, nacije i države. To nije tako. Dokle god Hrvatska ne štiti sve svoje građane i ne želi kazniti sve zločince nad svim građanima, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, ne možemo postati država, nego smo samo privid države koju netko koristi kako bi ostvario svoju materijalnu korist.

Hoćemo li ikada doći do minute šutnje u znak poštovanja svih žrtava?

Ne da treba doći do minute šutnje, nego do godine šutnje. Očekujem da će nakon divljanja desnice i hordi koje su ustale protiv pravnog poretka, po povijesnoj pravilnosti nastupiti period mira, kritičkog sagledavanja prošlosti, doba u kojem ćemo odavati poštovanje svim žrtvama stradalima u Hrvatskoj koja nije profunkcionirala u svim svojim institucijama.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više