Novosti

Kronika

Maтицa кoд Oцићeвих

Прeдстaвници Maтицe српскe пoсeтили су Удружeњe Ђoрђe Oцић, чиje сe сeдиштe нaлaзи у рoднoj кући oвoг српскoг књижeвникa у Дaљу, гдe су упoзнaти с плaнoвимa и прojeктимa Удружeњa, oд кojих су нeки у рeaлизaциjи

Large 9

Milan Micić, Dejana Ocić i Dragan Stanić u Dalju (sleva na desno)

Ugledni predstavnici Matice srpske, predsednik Dragan Stanić i generalni sekretar Milan Micić, posetili su Udruženje Đorđe Ocić čije se sedište nalazi u rodnoj kući srpskog književnika u Dalju. U duhu dobrog domaćina njih je dočekala Dejana Ocić, kćerka književnika i predsednica udruženja te članica Matice srpske, koja im je ukratko predočila ciljeve i dosadašnje delovanje Udruženja.

Gosti su upoznati s planovima i projektima Udruženja, od kojih su neki već u procesu realizacije, a predstavljena im je historija porodice Ocić i kuće, u sklopu koje se nalazi autentična zbirka predmeta koja je bila inspiracija književnikovog romana "Erdabovska zbirka". Upravo iz te kuće potekao je akademik Časlav Ocić, još jedan član Matice srpske. Osim upoznavanja s planovima i projektima Udruženja gosti iz Matice srpske videli su i "Mustre daljske", izložbu tradicionalne tkanine srpskih porodica iz Dalja, koja je otvorena na Sretenje i koja traje do kraja juna ove godine. Matica srpska, kao najstarija književna, kulturna i naučna institucija Srbije, i ovom je posetom iznova potvrdila svoje interesovanje za kulturu Srba izvan matične države čime je zasluženo opravdala svoj naziv. Ne skrivajući zadovoljstvo zbog posete uglednih predstavnika Matice srpske to je potvrdila i predsednica udruženja.

- Danas, kada smo izloženi raznim iskušenjima koje nije nimalo lako identifikovati, Maticu srpsku smatram najznačajnijom i danas najdelotvornijom institucijom kulture u Srbiji. Interesovanje za rad našeg Udruženja i posetu domu Ocić, kojom su nam veliku čast ukazali predsednik Dragan Stanić i generalni sekretar Milan Micić, doživljavam kao podršku našem radu, i kao svojevrsne "znakove pored puta" kojim smo se, osnivanjem Udruženja Đorđe Ocić odlučili da idemo - rekla je Dejana Ocić.

Biblioteci doma Ocić ugledni predstavnici Matice srpske poklonili su set od pet knjiga iz serije dragocenih književnih biografija srpskog novinara i pisca Radovana Popovića. Udruženje Đorđe Ocić osnovano je u Dalju 20. decembra 2019. godine na inicijativu Ocićeve kćerke Dejane. Glavni cilj i motiv za osnivanje ovog Udruženja je očuvanje uspomene na delo srpskog književnika Đorđa Ocića, što podrazumeva ne samo ono što je kreirao u svojim romanima, pripovetkama i dramama, nego i ono što je imao kao viziju razvoja kulture i školstva te celokupan odnos prema ljudima i narodu kom je pripadao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više