Novosti

Društvo

Medicinske sestre tuže zbog zdravstvenog apartheida

Medicinske sestre iz 28 zemalja podnijele su tužbu UN-u navodeći kako su EU, Velika Britanija, Norveška, Švicarska i Singapur odgovorni za zdravstveni apartheid i gubitke nebrojenih života u pandemiji

Large rsz hospital g236219624 1920

(foto Pixabay)

Globalna koalicija medicinskih sestara zahtijeva istragu protiv "pandemijskih kriminalaca" zbog čega je ovih dana podnijela tužbu UN-u zbog kršenja ljudskih prava EU-a, Velike Britanije, Norveške, Švicarske i Singapura zbog "gubitka nebrojenih života" u pandemiji.

Radi se o medicinskim sestrama iz 28 zemalja, čiji sindikati predstavljaju preko 2,5 milijuna zdravstvenih radnica i radnika iz cijelog svijeta. Koalicija je u svojoj tužbi istaknula da su navedene zemlje kršile prava medicinskih sestara, kao i prava njihovih pacijenata, te "uzrokovale gubitak nebrojenih života, kroz stalno protivljenje odricanju od prava intelektualnog vlasništva korporacija, što je rezultiralo kršenjem ljudskih prava diljem svijeta".

Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Švicarska i Singapur dosljedno su blokirali privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva korporacija u farmaceutskim proizvodima prema Sporazumu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o pravima intelektualnog vlasništva u vezi s trgovinom (Sporazum TRIPS). Južnoafrička i indijska vlada lani su predložile privremeno odricanje kao način da se ubrza proizvodnja i distribucija cjepiva protiv Covida-19 u siromašnijim zemljama svijeta. Više od 45 posto svjetske populacije još uvijek nije primilo niti jednu dozu cjepiva protiv Covida-19.

"Ova nejednaka distribucija cjepiva nije samo krajnje nepravedna za ljude u zemljama s niskim i umjerenim dohotkom, koji su i dalje pod visokim rizikom od zaraze i daljnjeg prenošenja Covida-19, ona također pruža mogućnost za razvoj novih varijanti, što predstavlja strašnu opasnost za sve ljude diljem svijeta", poručila je Deborah Burger, predsjednica National Nurses United (NNU), najveće organizacije medicinskih sestara u SAD-u.

U tužbi se zaključuje kako samo zajednički rad na zajedničkom dobru, baziran na principima suverenosti, solidarnosti i univerzalnom pravu na život, može voditi prema izlazu iz pandemije.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više