>

novosti logo

Piše Tena Erceg

Međunarodna priznanja ministru Hasanbegoviću

Dosadašnja pregnuća medijske politike ministra kulture Zlatka Hasanbegovića polučila su u utorak dva zaslužena priznanja uglednih međunarodnih novinarskih udruženja, Reportera bez Granica (RSF) iz Francuske i Kanadskih novinara za slobodu izražavanja (CJFE) iz premijerove druge domaje.

Priopćenje CJFE-a počinje nimalo dvosmislenom rečenicom da je organizacija ‘zabrinuta zbog recentnih događaja u Hrvatskoj koji krše slobodu medija i neovisnost medijskih tijela – ključnih elemenata demokracije – od kojih su mnogi rezultat vladinih politika i praksi’. Te su politike i prakse, navodi se dalje u priopćenju, prekidanje mandata Agencije za elektroničke medije i smjena njezine ravnateljice, što predstavlja ‘nedozvoljeno zadiranje u neovisnost te institucije’, zatim smjena ravnatelja Hrvatske radiotelevizije i drugih djelatnika, te ukidanje Vijeća za neprofitne medije, čime se ‘podriva medijski pluralizam’.

Spominje se također i ukidanje satirične emisije ‘Montirani proces’, što ova organizacija također smatra zabrinjavajućim s obzirom da je ‘robusna politička satira temeljni dio slobodnog izražavanja u slobodnom i demokratskom društvu’.

U pismu poslanom hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću, hrvatskoj veleposlanici u Kanadi Marici Matković, kanadskom veleposlaniku u Hrvatskoj Danielu Maksymiuku i kanadskom ministru vanjskih poslova Stéphaneu Dionu, navodi se i da će izvršni direktor CJFE-a Tom Henheffer boraviti u Zagrebu od 6. do 8. travnja ‘kako bi podržao slobodu medija u Hrvatskoj i podignuo svijest u Kanadi i Hrvatskoj o onome što se trenutno događa u RH’. U sklopu posjeta Zagrebu, u Hrvatskom novinarskom društvu u srijedu, 6. travnja održat će se i razgovor novinara i studenata s Hehnefferom na temu ‘Sloboda izražavanja: Kamen temeljac demokracije’.

Istoga dana, a možda i večeri, dok je ministar opušteno uživao u najnovijoj celuloidnoj apologiji ustaštva u režiji Jakova Sedlara, pojavilo se i priopćenje Reportera bez granica pod naslovom ‘Neodgovorni komentari ministra kulture’. RSF se u naslovu referira na rečenicu koja je na web stranici Ministarstva kulture osvanula nakon što je, uz prostačke uvrede, u Splitu fizički napadnut novinar i pisac Ante Tomić. ‘Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ’, šeretski je nabacio Hasanbegović ili netko od njegove pješadije. RSF-ova glavna urednica Aude Rossigneux očigledno, međutim, ne dijeli ministrov smisao za humor već je, naprotiv, ‘uznemiruje činjenica da ministar javno opravdava nasilje nad jednim novinarom’. RSF je, piše u priopćenju, ‘općenito zabrinut zbog medijske situacije u Hrvatskoj, gdje su novinari često žrtve nasilja i maltretiranja, a ‘uvredljivi’ komentari i ‘vrijeđanje’ grba, himne i zastave kriminalizirani’.

1/1