Novosti

Politika

Medved i Milošević s predstavnicima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih i nestalih

Tema razgovora je bila suradnja Udruženja ‘Protiv zaborava’ s nadležnim ministarstvom i Vladom u procesu traženja nestalih u ratu 1990-ih

04ficv3bodjxhdenot9ecwystzm

(foto Vlada RH)

Potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević u srijedu su u Banskim dvorima održali sastanak na temu nestalih civilnih žrtava rata tokom 1990-ih godina zajedno sa SDSS-om saborskim zastupnicima Draganom Jeckov i Miloradom Pupovcem te predsjednicom Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih ‘Protiv zaborava’ Maricom Šeatović.

‘Tema razgovora je bila suradnja Udruženja s nadležnim ministarstvom i Vladom u procesu traženja nestalih i koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se uspostavila što jača suradnja u rješavanju ovoga važnog humanitarnog pitanja’, navodi se u priopćenju Vlade.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov u izjavi za Novosti kazala je da je važno uspostaviti ravnopravniji javni tretman za Udruženje ‘Protiv zaborava’.

- Osiguranje redovne i učestalije komunikacije sa resornim ministarstvom s ciljem bržeg pronalaska nestalih osoba bez obzira na nacionalnu pripadnost je drugi važan korak. Radit ćemo na usaglašavanju popisa nestalih kako bi se ubrzao postupak pronalaženja i identifikacije. Ovo su vrlo važni koraci za sve nas, nadamo se napretku iako znamo da je pred nama mnogo osetljivih i bolnih tema. S obzirom na oseljivost teme svi trebamo biti vrlo pažljivi i poduzimati radnje uz međusobno uvažavanje i poštovanje žrtava. To znači uvažavati osećaje i potrebe porodica nestalih i suzdržavati se od politizacije svake vrste - rekla je Jeckov.

Nastavak suradnje Udruženja ‘Protiv zaborava’ s Vladom i nadležnim ministarstvom podrazumijevat će intenzivnije i ravnopravnije uključivanje članova udruženja u sve aktivnosti koje se tiču pronalaska nestalih osoba u RH, njihove ekshumacije i identifikacije, navela je Jeckov.

Potpredsjednik Medved je najavio i donošenje Zakona o civilnim stradalnicima koji priprema Ministarstvo hrvatskih branitelja. Jeckov kaže da će Klub zastupnika SDSS-a dati svoj doprinos te sudjelovati u raspravi i odrediti se naspram zakonskog prijedloga.

- Verujem da će mnogobrojna udruženja zainteresovana za ovu temu učestvovati u javnoj raspravi, kako bi se ovaj zakonski predlog unapredio. Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih svakako o ovoj temi ima konkretnih predloga. Očekujemo da Zakon o civilnim žrtvama rata bude sveobuhvatniji, kao i da će sadržavati neselektivan pristup u određivanju žrtava ratnog nasilja, za razliku od onoga koji je na snazi - zaključila je Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više