Novosti

Politika

Medvedovo Ministarstvo tuži povjerenika da zaštiti one koji su dali novac revizionistima

Ministarstvo branitelja Tome Medveda podiglo je tužbu na Upravnom sudu protiv povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana jer je na zahtjev Novosti poništio rješenje kojim su odbili otkriti imena članova Povjerenstva koje je dodijelilo novac revizionističkoj udruzi Igora Vukića

Tfp6zmn9hjibqrd50ydh91pyws0

Tomo Medved, ministar branitelja (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo hrvatskih branitelja od srpnja prošle godine odbija Novostima otkriti imena i prezimena članova stručnog Povjerenstva koji su proustaškoj revizionističkoj organizaciji Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac 2017. i 2018. godine dodijelili 80 tisuća kuna za projekt ‘Otkrivanje istine u logoru Jasenovac’.

Informacije su uskratili doslovno tvrdeći da tako štite ‘osobni i profesionalni integritet‘ članova tog povjerenstva. U naumu da spriječe otkrivanje imena pojedinaca odgovornih za izravni upliv proustaškog negacionizma u hrvatski proračun, pokrenuli su i upravnu tužbu na Visokom upravnom sudu u Zagrebu. Tužili su Povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana koji je poništio odluku ministarstva da Novostima odbije uvid u tražene podatke. Društvo je, pak, ostalo bez sredstava iz istoga natječaja 2019. godine, ali nije poznato je li riječ o posljedici javnog pritiska ili činjenici da se možda nisu ni prijavili prošle godine.

Inicijalni zahtjev za otkrivanjem imena članova Povjerenstva za natječaj ‘Sudionici i stradalnici Drugog svjetskog rata‘ Novosti su poslale nakon analize sadržaja spomenutih dotacija. Ispostavilo se, sasvim očekivano, da je dokumentacija za subvencionirani projekt Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac zastrašujući primjer državnog financiranja fašizma, vjerojatno i bez premca u cijeloj Evropi.

Premda zapovjednu odgovornost za ovaj skandal snosi prvi čovjek ministarstva TomO Medved, posredno je kriv i premijer Andrej Plenković, koji zadnje dvije godine uredno ignorira javno sablažnjavanje nad filoustaškim inicijativama koje dolaze iz ovog resora. U srijedu je u Jasenovcu na konkretno pitanje zašto njegova Vlada, preko Ministarstva branitelja financira te udruge, odgovorio da njegov tim nema nikakvog sluha za revizionizam. 'To smo puno puta i kazali i dokazali, a što se tiče tih konkretnih projekata, to ću vidjeti s nadležnim ministrom', rekao je Plenković.

Kao krunski argument za odbijanje zahtjeva Novosti u svim su dopisima naveli zaštitu osobnih podataka. Medvedovi podređeni službenici ustvrdili su pritom da ne mogu otkriti imena zato što nemaju dozvolu samih članova Povjerenstva, uz dodatak da tražene podatke ne mogu učiniti dostupnima radi spomenute zaštite osobnog i profesionalnog integriteta.

U žalbi upućenoj Uredu povjerenika za informiranje, Novosti su napisale da se radi o potpuno pogrešnom čitanju Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Godinama je u Hrvatskoj uvriježena praksa da informacije o raspolaganju javnim sredstvima, kao što su traženi podaci, moraju biti dostupne javnosti i bez posebnog zahtjeva, osim ako predstavljaju klasificirani podatak. To je, uostalom, propisano i Zakonom o pravu na pristup informacijama, te u gotovo svakom rješenju povjerenika za informiranje koji odlučuje o žalbama novinara i građana u slučaju da im javne institucije uskrate ovakve i slične podatke. U prijevodu to znači da bi tražena imena u idealnoj verziji i bez posebnog zahtjeva trebala biti dostupna na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Unatoč sadržaju dva rješenja povjerenika za informiranje Pičuljana, koja su u skladu s našim argumentima i u kojima se Ministarstvo podučava o tome kako zaštita osobnih podataka nije apsolutno pravo te da članovi Povjerenstva ne mogu zabranjivati objavu svojih imena, Ministarstvo je odbilo pružiti tražene informacije.

U tužbi na rješenje povjerenika, koja se trenutno razmatra na Visokom upravnom sudu u Zagrebu, Ministarstvo se odlučilo i dalje rukovoditi argumentima o zaštiti osobnog i profesionalnog integriteta.

Osobe čiji se osobni i profesionalni integritet štiti nisu pritom samo udijelile novac spomenutom Društvu, nego je projekt na koncu i opravdan. A u projektu su članovi Društva naveli statutarnu odredbu prema kojoj istražuju i ‘poslijeratni logor za uništavanje hrvatskih domoljuba i njemačke nacionalne manjine u Jasenovcu‘. Stavi li se po stranu historijska laž o ‘poslijeratnom logoru‘ i sugestija da su nacifašisti ‘hrvatski domoljubi i njemačka nacionalna manjina‘, najskandaloznija je spoznaja da su članovi kao razloge za prijavu naveli i empirijsko potvrđivanje ‘činjenice‘ prema kojoj se Jasenovac ‘ne smatra logorom smrti‘. U izvještaju Društva iz studenoga 2018. piše da ‘nije bilo odstupanja od prijedloga projekta i on je proveden prema najavljenim rokovima i rasporedu rada‘.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac možda nije dobilo novce za 2019. godinu, ali je zato na popisu s dva projekta proustaška Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945., čije članstvo baštini i potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Riječ je o organizaciji u čijim se publikacijama, sufinanciranima iz proračuna, uspostava suvremene Hrvatske poistovjećuje s osnutkom NDH i čiji članovi negiraju genocid počinjen u Jasenovcu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više