>

novosti logo

Piše Novosti

Mesić: Hajka na Lončara sramoti Hrvatsku

Glavni argument onih koji napadaju i optužuju Budimira Lončara je posvemašnja besmislica, poručio je bivši predsjednik Stjepan Mesić

Povodom odluke Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova nekadašnje Jugoslavije, da odbije primit priznanje Grada Zagreba, priopćenjem se oglasio Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

‘Razumijem i podržavam odluku g. Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova nekadašnje Jugoslavije i posebnog savjetnika za međunarodne odnose u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u mojem drugom mandatu, da ne primi priznanje grada Zagreba što ga mu je namjeravao uručiti gradonačelnik Bandić.

Znam osjećaje gospodina Lončara prema našemu glavnom gradu i što ga sve veže s njim i siguran sam da mu nije bilo lako donijeti takvu odluku. S druge strane, pratim kampanju – pravi lov na vještice – što se tim povodom protiv njega vodi i jasno mi je da nikakvu drugu odluku nije mogao donijeti.

Budimira Lončara nitko ne treba braniti, pa neću ni ja. Reći ću samo jedno: glavni ‘argument’ onih koji ga napadaju i optužuju jest da je odigrao ključnu ulogu pri donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju, pa je time ‘razoružanu Hrvatsku izručio na pladnju’ Miloševiću. To je posvemašnja besmislica. Ključne su zemlje pri koncipiranju te rezolucije bile SAD, Britanija i Austrija, a Hrvatska njome ni na koji način nije bila pogođena. U to je vrijeme, naime, jedini međunarodno priznati subjekt bila Jugoslavija. Hrvatska, kao njezina federalna jedinica, ionako nije smjela legalno uvoziti oružje, pa se na nju nikakva zabrana Vijeća sigurnosti i nije mogla odnositi. Odnosila se, međutim, na JNA i spriječila je uvoz golemog kontingenta oružja iz Sovjetskog Saveza, namijenjenog Armiji koja je stala na stranu Miloševića. Oružje za našu obranu uvozili smo ilegalno i prije i nakon uvođenja embarga.

Budimira Lončara cijenim zbog njegovog golemog znanja i iskustva koje je, koliko je mogao, nakon raspada Jugoslavije stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, ne hvaleći se time ni tada, ni danas. Nije zaslužio javni linč kojemu je izvrgnut i koji Republici Hrvatskoj nanosi sramotu, a potencijalno i štetu u svijetu u kojemu mnogi ljudi od utjecaja još uvijek znaju tko je Budimir Lončar.’

1/1