>

novosti logo

Piše N.J.

Mesnica na Josipovo

U Obrovcu je 19. marta na dan grada i njegovog zaštitnika sv. Josipa, proglašenog u godinama nakon Oluje, otkriven kip kardinala Alojzija Stepinca. Povod postavljanju bila je 330. godišnjica proglašenja sv. Josipa ‘nebeskim zaštitnikom hrvatskog naroda’. Kip visok tri metra blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a po izvještajima HRT-a događaj je uveličan procesijom po gradu uz 220 kilograma mesa podijeljenog pučanstvu.

Predstavnici i pripadnici srpske zajednice nisu bili osobito oduševljeni događajem. Kako je izjavio zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić, primio je nekoliko poziva i negodovanja Srba koji žive u tom kraju, no pojedini mediji to su iskoristili za pretjerivanje.

- Postavljanje je prošlo mirno i osobito burnih reakcija nije bilo. Zapravo, to je stvar crkve i njihova odluka, pa se oko toga digla prevelika buka - rekao je i dodao da kip nije bio tema rasprave u Gradskom vijeću i izvršnoj vlasti jer ga nije postavljala lokalna uprava nego crkva. Kaže da je pitanje Stepinca tema aktualnog međuvjerskog dijaloga.

- Kao što zapravo nije bilo većih problema s kipom Stepinca, ne bi trebalo biti problema niti s obilježavanjem datuma i ličnosti iz srpske zajednice vezanih uz prošlost tog kraja. U Islamu Grčkom, na području grada Benkovca, djeluje udruženje vezano uz obnovu Kule Stojana Jankovića, borca protiv Turaka, a jedno udruženje u selu Zelengrad nosi ime Stojanovog oca Janka Mitrovića. Udruženja djeluju bez ikakvih problema i imaju podršku zajednice - rekao je Mijić koji naglašava da su u Obrovcu HDZ i SDSS u koaliciji od 2005. godine. U tom kraju, za razliku od nekih drugih, nije bilo međunacionalnih incidenata niti su Srbi diskriminirani.

Očuvanje dobre međunacionalne klime i duha zajedništva je dobra stvar, ali su pravi problemi druge prirode i ne tiču se samo Obrovca. Radi se o nametanju katoličkih simbola i svetaca u gradovima i mjestima koji su ne tako davno imali potpuno drugačiju etnički strukturu. Veći dio postojanja, od 14. vijeka, Obrovac je bio naselje s većinskim srpskim stanovništvom, kao i velika većina sela oko tog gradića. Odnos se nakon Oluje promijenio, pa su zaštitnicima grada proglašeni neki drugi sveci.

1/1