Novosti

Kronika

Milanković kao književnik

Međunarodni naučni skup u Kulturnom i naučnom centru u Dalju: Cilj je da se revalorizuje Milankovićevo književno delo, jer je on i odličan književnik, memoarista pre svega, i pisac naučno-popularnog romana

9100o1ceuocv4wx45x7vhs6rtn9

Učesnici naučnog skupa o Milankoviću

U Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju, održan je Međunarodni naučni skup ‘Književni opus Milutina Milankovića’, prvi skup posvećen književnom stvaralaštvu znamenitog naučnika o čemu je izlagalo četrnaest predavača.

- Cilj je da se revalorizuje Milankovićevo književno delo. Milanković je odličan književnik, memoarista pre svega i pisac naučno-popularnog romana. Njegov roman ‘Uspomene, doživljaji i saznanja’ spada u sam vrh memoaristike, kao i sjajna zbirka pripovedaka ‘Kroz carstvo nauka’. Naša je želja da epistoralni roman, istorija astronomije ‘Kroz vasionu i vekove’ jednog dana bude lektira u srednjim školama’ - kaže Đorđe Nešić, direktor Milankovićevog KNC-a.

- U književnim delima Milanković govori o širem kontekstu zajednice, o čitavoj istoriji Srba u Habsburškoj carevini posle Velike seobe. Upravo ta istorijska svest jedna je od značajnih crta koja doprinosi i vrednosti opusa Milutina Milankovića, mimo onoga po čemu je svetski poznat - ističe Dragan Hamović, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Prof. dr. Slavica Garonja-Radovanac sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu govorila je o prozi u Milankovićevoj zbirci pripovedaka ‘Kroz carstvo nauka’ koja je objavljena 1950. godine.

- Intuitivno i kongenijalno, kao i u svojim matematičkim teorijama, Milanković je iznašao različite pripovedačke postupke koje danas možemo da nazovemo postmodernističkim. To je zaista vrhunska proza inspirisana pojedinim trenucima, vrlo bitnim za razvoj čovečanstva, iz života, uglavnom, antičkih mislilaca i genijalnih umova poput Arhimeda, Demokrita, Aristarha sa Samosa i drugih, sa kojima je Milanković dugo živeo u svetu mašte - kaže prof. dr. Garonja-Radovanac, dodajući da bi Milankovićeva proza trebala imati mnogo širu recepciju u književnosti i nauci.

Na skupu održanom uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, učestvovali su i prof. dr. Aleksandar Petrović, dr. Vanja Ković, dr. Bojan Jović, dr. Jana Aleksić i msr. Nemanja Karović iz Beograda, prof. dr. Sanja Golijanin-Elez iz Sombora, dr. Svetlana Milašinović iz Novog Sada, dr. Srđan Orsić iz Dalja, leksikograf Dejana Ocić i doktorand Aleksandra Stevanović iz Beograda, msr. Aleksandar Ilinčić iz Dalja i istoričar kulture Borivoj Čalić iz Vukovara.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više