Novosti

Kronika

Milankovićev sunčani vremeplov

U Dalju održana 11. Manifestacija ‘Milankovićevi ciklusi’: Kad ulazimo u naučnikovu kuću, ulazimo u jedno potpuno drugo vreme koje nas suočava sa pravom prirodom sveta

Jedanaesta Manifestacija ‘Milankovićevi ciklusi’ održana je u Kulturnom i naučnom centru Milutin Milanković u Dalju, 27. maja, kojom je obeležena 139. godišnjica rođenja velikog naučnika. Kako je prošle godine započet projekat ‘Zapis kretanja Sunca’, čitav ovogodišnji program bio je posvećen tom nebeskom telu. Rezultate projekta, fotografije na kojima se vidi putanja kretanja Sunca tokom šest meseci, nastale metodom solarografije, predstavio je prof. dr. Hrvoje Glavaš s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Takođe, stalna muzejska postavka u Milankovićevoj kući obogaćena je s tri nova modela koji ilustruju Milankovićevu teoriju i tajnu promene klime. Modeli su delo tima dr. Aleksandra Petrovića i inženjera Radomira Putnika.

- Trodimenzionalni reljef pokazuje kako se menjalo osunčavanje na našoj planeti u proteklih 600.000 godina. Urađen je prema ideji Milutina Milankovića koji tada nije imao dovoljno računarskih sredstava da to izvede, ali je u Kanonu napisao da bi to trebalo da se uradi. Da bismo to konkretno vizuelno prikazali, napravili smo hologramsku projekciju izlaska Sunca. Navili smo Milankovićeve časovnike koji mere nešto drugačije vreme od onog koje mi merimo. Tri Milankovićeva časovnika mere cikluse od 100.000, 41.000 i 26.000 godina. Kad ulazimo u Milankovićevu kuću, ulazimo u jedno potpuno drugo vreme koje nas suočava sa pravom prirodom sveta u kojem živimo - pojašnjava dr. Petrović, dobitnik prve ‘Zlatne medalje Milankovićevih ciklusa’, ustanovljene prošle godine. Ove godine je to priznanje uručeno akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti Zoranu Kneževiću iz Beograda.

- Uvek je zadovoljstvo kad čovek primi nagradu, pogotovo kada je primi od nekoga za koga zna da razume ono zbog čega se ona dodeljuje. U ovom slučaju radi se o dugogodišnjoj aktivnosti na popularizaciji i upoznavanju šire zajednice sa Milankovićevim delom’ - kaže akademik Knežević koji je u svom predavanju o Suncu izneo zanimljiv podatak da je Sunce sada na polovini ‘svog života’ koji će trajati ukupno deset milijardi godina. Ove godine pokrenut je i projekat ‘Planetarijum Milutina Milankovića’.

- Već tri godine imamo glavni elaborat i čekamo sredstva, a kako to sporo ide, odlučili smo da u realizaciju krenemo sopstvenim sredstvima. Ove godine smo predstavili model Merkura, a iduće planiramo model Venere - najavio je Đorđe Nešić, upravnik Milankovićevog centra.

I muzički program bio je u znaku Sunca. Učenica osječke Muzičke škole ‘Franjo Kuhač‘ Violeta Tomašević na violini je izvela Vivaldijevo ‘Sunčano proleće‘, a solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka tenor Predrag Stojić kompoziciju ‘O sole mio‘, uz klavirsku pratnju Igora Valeria.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više